Preocupació per l'augment de cabal del Ter a les poblacions properes al pantà de Susqueda

Veïns de Sant Julià de Llor i Bonmatí es confinen al pavelló

La nit ha estat tensa a les poblacions del voltant del pantà de Susqueda. Sobretot per als veïns més propers al riu Ter i aquells que han hagut de passar la nit fora de casa. L'orde de confinament ha fet que 150 veïns de Sant Julià de Llor i Bonmatí i 25 d'Anglès passessin la nit en equipament públics habilitats per la Creu Roja.

A les set del matí, quan Protecció Civil ha aixecat el confinament als 26 municipis que ressegueixen el traçat del Ter Susqueda avall, els veïns han començat a respirar alleujats pensant que l'alerta es començava a deixar enrere.

A Sant Julià de Llor i Bonmatí la calma ha durat poc. L'alcalde, Marc Garcia, ha explicat que seguint ordres dels Mossos d'Esquadra ha tornat a ordenar restriccions a les deu del matí. De mica en mica, veïns han tornat a anar al pavelló.

A més, Garcia és especialment crític amb la decisió d'aixecar el confinament sense consultar els alcaldes, o almenys amb ell. "Hem estat tota la nit controlant el riu i just en han dit que s'aixecava l'ordre en el pitjor moment, quan baixava més cabal", ha lamentat. Un dels accessos a la població des d'Anglès està tallat i una altra via d'entrada, a través del pont que creua el riu Ter, té risc de desbordament.

Segons l'alcalde, el perill és doble, per increment del cabal del Ter i perquè la riuada arrossega arbres que poden taponar el pont. L'increment de cabal ha negat hortes en aquest punt. Marc Garcia ha detallat que la zona de risc d'inundació afecta entre 600 i 700 dels 1.300 que té el municipi.

Una de les veïnes que ha passat la nit al pavelló és la Lourdes Roca. Té 75 anys i explica que, ja de matinada, l'han anada a buscar per pujar-la fins al pavelló. "I ara ja hi torno a ser", diu després que s'hagi tornat a decretar el confinament pel risc de crescuda del Ter. Una altra veïna de la població, Rosa Maria Surroca, ha pogut quedar-se a casa però no tenen llum des d'ahir.

Anglès, controlant el riu

El sobreeiximent del pantà de Susqueda, al màxim de la seva capacitat, ha fet baixar l'aigua amb força a l'alçada del Pasteral, on diversos curiosos s'hi ha apropat per fer fotografies. Un veí de la Cellera, Quim Aliè, ha explicat que mai havia vist baixar el riu amb tanta força. També ha passat la nit amb incertesa, tot i que no viu en zona inundable: "He passat la nit intranquil i amb l'orella parada".

A Anglès, una vintena de veïns del carrer de la Fàbrica han passat la nit a l'escola habilitada per atendre desallotjats. Segons ha explicat l'alcaldessa, Astrid Desset, a primera hora quan s'ha aixecat el confinament ja han vist que el riu havia envaït la passera de la carretera que porta a Sant Julià de Llor. Durant el matí, han visitat el riu en diverses ocasions per controlar-ne la crescuda i actuar amb previsió en cas que pugui inundar baixos. "És enganyós perquè tot i que ara fa bon temps, sabem que el Ter pujarà i continuarà acumulant aigua", ha dit.

Finalment, Protecció Civil ha tornat a ordenar el confinament cap al migdia.