En alerta 26 municipis davant un possible desbordament del riu Ter aquesta nit

Es recomana abandonar les plantes baixes

  • Madrenas reunida en el gabinet d'emergència davant el possible desbordament del Ter
    Madrenas reunida en el gabinet d'emergència davant el possible desbordament del Ter
  • El president de la Generalitat, Quim Torra, amb el conseller d'Interior, Miquel Buch; el de Territori, Damià Calvet, i responsables d'emergències. ACN
    El president de la Generalitat, Quim Torra, amb el conseller d'Interior, Miquel Buch; el de Territori, Damià Calvet, i responsables d'emergències
    Fotos: ACN

[ACTUALITZAT 22:38h]

Protecció Civil ha posat en alerta 26 municipis de la conca del Baix Ter davant un possible desbordament aquesta nit i matinada del riu Ter. En aquest sentit, es demana als veïns que abandonin les plantes baixes i se situïn en plantes superiors de forma preventiva. Si no es considera viable o segur, passar la nit en plantes superiors els municipis habilitaran un punt d'acollida en zona segura.

Els municipis afectats per aquesta alerta són:

Amer, Anglès, Bescanó, Bordils, Celrà, Cervià de Ter, Colomers, Foixà, Flaçà, Girona, Gualta, Jafre, Osor, Salt, Sant Gregori, Sant Joan de Mollet, Sant Jordi Desvalls, Sant Julià de Ramis, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Sarrià de Ter, Torroella de Montgrí, Ullà, Ultramort, Verges, Cellera de Ter i la Tallada d'Empordà.

La resta de la població que no es trobi en aquestes zones inundables ha de quedar confinada tota la nit a casa seva fins nova ordre demà al matí.

El president, Quim Torra, que ha comparegut amb els consellers Miquel Buch i Damià Calvet, ha informat després de la reunió del Consell Assessor que s'han hagut de prendre "mesures excepcionals" i ha demanat "serenitat", "confiança" i "seguir les recomanacions dels serveis d'emergències" a la població. Buch ha explicat als ciutadans que telefonin al 012 en cas de dubtes i ha dit que el missatge és "preventiu" per evitar haver de fer el desallotjament de matinada "quan el riu estigui molt crescut".

A Girona tres barris afectats

L'Ajuntament de Girona ha posat especial incís en tres barris que es podrien veure molt afectats pel desbordament del Ter. Aquests son els de Pedret, Pont Major i Sant Ponç. S’han activat 14 unitats de la Policia Municipal repartides per tota la ciutat, sobretot en aquests sectors.

El consistori facilitarà d'un lloc on no dormir a totes aquelles persones que viuen ens uns baixos i no tenen planta superior on resguardar-se. Des del consistori s'informa que a les deu de la nit ja s'havien reallotjat tres persones d'edat avançada traslladats de Pedret al Puig d'en Roca. La resta de persones que ho necessitin els col·locaran en albergs, hotels o la residència de Creu de Palau.

Pluja durant tota la nit

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) apunta que per aquesta nit i matinada es mantindran les pluges a les comarques gironines amb intensitat forta i en forma de tempesta en alguns punts.

La intensitat serà màxima a partir de les dotze de la matinada, registrant-se fins a vint litres per metre quadrat en només mitja hora a la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany, el Baix Emordà i la Selva.