Salden el deute amb el banc entregant les propietats gràcies a la pressió social

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a Girona ha assessorat els afectats que aquest dilluns han signat la dació amb pagament amb el banc

El seu cas és un dels que es van exposar fa uns mesos quan la plataforma es va donar a conèixer, en ser una de les famílies que afrontaven una situació més delicada. La Loli García té reconeguda una gran invalidesa que l'obliga a tenir una persona que l'ajudi en el dia a dia, ja que va en cadira de rodes i té la mobilitat molt reduïda. Mentre que la seva parell té una pensió per una invalidesa absoluta.

Fa gairebé uns cinc anys vivien en un pis força petit però també tenien en propietat un local. Per millorar el seu dia a dia, van decidir fer el que s'anomena una 'hipoteca pont' segons la qual, amb la venda de les dues propietats, compraven una casa adaptada on podien tenir les comoditats necessàries davant la seva situació d'invalidesa. Una operació que el Santander, després de fer les taxacions corresponents, va aprovar sense preveure el que acabaria essent una situació desastrosa.

Va esclatar la crisi econòmica i la parella no va poder vendre les dues propietats, per la qual cosa l'entitat bancària els reclamava les propietats, no assumia cap responsabilitat i els deixava un "deute de per vida", ja que el valor que els oferien era la meitat del que es va taxar al seu moment. El matrimoni es veia incapaç d'afrontar aquesta situació i per això es van posar en contacte amb la plataforma, que els ha fet costat en tot moment.

Un lloguer per a cinc anys i clàusules "abusives"

Des de la plataforma, es denuncia el tracte "indigne" que l'entitat ha tingut cap als afectats, ja que en cap moment s'ha tingut en compte la seva situació i fins i tot va intentar incloure unes condicions que al seu entendre són "abusives" i "il·legals", com ara exigir un aval de 3.000 euros o obligar-los a quedar-se a la casa on ara pagaran un lloguer durant un període de cinc anys.

Asseguren que la "pressió social" que s'ha fet durant els mesos que han durat les negociacions han permès arribar a aquest final: una dació amb pagament en caràcter retroactiu, que liquida els deutes hipotecaris de la família i a més a més la signatura d'un conctracte de lloguer de 900 euros per a un període màxim de cinc anys. Tot i que les pensions que cobren no són excessivament baixes, el matrimoni no es veu capaç d'assumir aquest lloguer i per tant esperen poder buscar una alternativa més econòmica en els pròxims mesos.

Un final atípic

Són conscients que són un cas malhauradament atípic però animen a les persones que han de fer front a una situació similar a que es posin en contacte amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca perquè els assessorin i que s'informin bé, especialment de la "lletra petita". "Sense ells no sé què hauria estat de nosaltres", reconeix Garcia.

L'entitat bancària els ha assegurat que són els primers propietaris de Figueres amb qui acorden una dació amb pagament però els responsables del banc que han assistit aquest dilluns a la notaria no han volgut fer declaracions.

Una actitud "activa" per plantar cara és clau, segons la plataforma, per aconseguir un final positiu com aquest cas, segons ha explicat Marta Afuera, que n'és membre i que ha acompanyat al matrimoni en aquest procés. "Ha estat una lluita de molts mesos pressionant", assenyala, i afegeix que el que han aconseguit és un "acord de mínims", ja que la parella es queda sense res i com acostuma a passar en aquests casos, els bancs ni tampoc les administracions assumeixen responsabilitats en un procés que consideren que també els afecta. Per altra banda, alerta que només el 5% dels afectats busca un advocat que els porti al cas, una xifra que espera que vagi en augment amb la pressió i la feina que s'està fent de la PAH.

Sense res però "nets" de deutes

La dona del matrimoni reconeixia sentir una sensació "estranya" després de la signatura, per "haver perdut el que has esta treballant durant tants anys però també aliviats perquè almenys et quedes a zero per poder començar, perquè de l'altra manera, encara que entreguis la casa, et pot quedar un deute de per vida", reflexionava moments després. I afegia, "ens hem quedat sense res, però nets" i sense més deutes. Aquest és un nou començament, ha dit, i confia que a partir d'ara podran tornar a dormir bé, després de posar punt i final a aquest malson.

La plataforma recorda que cada divendres fan una assemblea a les set de la tarda a Girona per posar-se en contacte amb afectats i intercanviar informació.