'Una flor en recepción' i 'Territori al plat', millors curts del 23è Festival de Cinema de Girona

El certamen ha guardonat l'actor Johnny Melville amb el premi Xavier Cugat per la seva trajectòria professional

Aquesta 23a edició del festival, centrada en el talent emergent, ha comptat amb tres categories: documental, digi-ficció i millors curtmetratges del 2011 en 35 mil·límetres.

El jurat de la categoria documental estava format per François Boutonnet, director del Festival Cinemaginaire d'Argeles sur Mer, Natàlia Navarro, directora d'Inspai Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Jordi Teis, director d'Olotdoc Mostra Documentals d'Olot, Josep Ferrer, director del Cinema Club Vuitimig de Cassà de la Selva.

L'entrega de premis del 23ena edició del festival s'ha portat a terme a la Casa de Cultura de Girona i ha estat conduïda pel músic i compositor Levi Star. La gala ha tingut un fort component musical amb la cançó 'Nostalgias' de l'argentina Nathalia Llebeili i les bandes sonores de 'Fuzzy' i 'Rosas rotas'.

El 'millor documental' reflexiona sobre la gastronomia de l'Alt Empordà

En la categoria de documental, el jurat ha premiat l'obra de Toni Martí anomenada 'Territori al plat' per "la manera en què aquest documental fa reflexionar el públic sobre la gastronomia de proximitat i la gent que s'hi dedica". El jurat ha fet una menció especial a les seves característiques tècniques com la fotografia, el so i el muntatge i han destacat que l'obra proposa una reflexió sobre la gastronomia de proximitat a l'Empordà a través d'un ramader, un pescador, un pagès i una cuinera. Mitjançant aquests personatges es descobreixen les dificultats que viu un sector que, des de ben antic, s'ha encarregat de "dissenyar el paisatge i de fer arribar el territori al plat".

El jurat, dins la secció de documental, ha volgut fer una menció especial a l'obra 'Narcís Masferrer Buixó, Narmas' dirigida per Anna Vicens. El jurat, amb aquest reconeixement, vol "esperonar aquest tipus de documental, on la recuperació de la història de cada poble i la seva gent és la seva raó de ser". El treball d'Anna Vicens explica la trajectòria de al vida de Narcís Masferrer, mestre de professió, dibuixant, ninotaire, redactor del setmanari 'Àncora' i actor de teatre.

Els membres del jurat també han volgut lliurar un accèssit per a 'Somnis atrapats' d'Anna Teixidor i Marc Faro per "la diversitat de personatges i la qualitat tècnica de la pel·lícula" que narra les històries de diverses persones immigrades que transcorren a Salt.

'Una flor en recepción', millor obre de ficció i millor interpretació femenina

Pel que fa a la categoria de ficció, la 23ena edició del festival ha premiat 'Una flor en recepción' de Marta Parreño. Una obra que també s'ha endut el premi a millor interpretació femenina per a Belén López.

El premi a la millor direcció ha estat per a l'actor Johnny Melville, per el film 'Blactracker'. L'actor ha estat premiat com a millor interpretació masculina en aquest mateix film i ha estat guardonat amb el premi Xavier Cugat per la seva trajectòria professional. Aquesta ha estat la segona vegada que el festival ha lliurat aquest guardó instaurat des de l'any passat i que va rebre per primer cop el compositor Carles Cases.

El jurat també ha volgut reconèixer com a millor guió l'obra de 'Le llamaremos bobby' de Paco Cavero per la seva originalitat. El premi a millor fotografia ha estat per a Gerard Puigmal i Martí Colomer per 'Frames' i 'Reykjavik', de Víctor Correas i Joan Enric Barceló, com a millor muntatge.

Finalment, el jurat ha reconegut amb el premi a la millor música original el curt 'Fuzzy', d'Ester Bertran, per "la dificultat que representa produir un musical'.

El jurat de la categoria de ficció ha estat format pel director i guionista Lluís Hereu, la guionista Teresa Crespo i Josep Maria Canals i Jesús Codiñach de 'Cineastres d'Olot'

'Amistad', millor obra en la categoria de 35 mm

En la categoria de 35 mm, l'obra premiada ha estat 'Amistad' d'Alejandro Marzoa. La millor direcció ha recaigut en Eugenia Poseck per la pel·lícula 'Slide'. La millor interpretació masculina ha estat per Carlos Blanco de l'obra 'Amistad' i Gemma Santoyo i Camile Bertone han estat guardonades amb el premi a la millor interpretació femenina per 'Pecera'.

El jurat d'aquesta categoria estava format per Roser Fort, directora del Centro Alameda de Xile, el director i guionista, Santi Lapeira, el director de càsting, Pep Armengol, i la productora musical, Almudena Santiago.

Durant el festival s'ha pogut veure un programa de curts del Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona i una mostra de cinema de la Catalunya Nord i una mostrar de cinema xilè.

Els diversos jurat han escollit els premiats d'entre 40 curtmetratges de diversa temàtica i procedència. La categoria amb més curtmetratges a competició ha estat la de digi-ficció amb 26 obres a diferència dels 9 treballs en al categoria de documentals i 6 per al guardó de millor curtmetratge del 2011.