Pilarín Bayés i la fàbrica Art Cristià d'Olot creen el primer pessebre de la ninotaire

L'edició s'ha limitat a 50 exemplars i consta de set peces: l'àngel, la Mare de Déu, Sant Josep, el nen Jesús i els tres reis

L'estil inconfusible de Pilarín Bayés marca inevitablement les figures del pessebre que ha reproduït la fàbrica Art Cristià d'Olot. Segons ha explicat la ninotaire, ha modelat una Mare de Déu "molt tendra", "tirada per terra, tal i com devia ser una partera que paria en una cort d'animals". A Sant Josep, Pilarín l'ha definit com a un home "molt enèrgic i emetent", "molt conscient que allà estava passant una cosa extraordinària" i que ell n'era molt responsable, ha afegit.

El nen Jesús, per la seva banda, "és un vailet feliç i, evidentment, indefens". L'àngel "ho vigila tot i veu com s'acosten els reis". La ninotaire ha dissenyat els reis a l'estil oriental, "molt solemnes i molt mudats".

Pilarín ha assenyalat que les peces, conformen la part "divina" del pessebre però "la part humana, la que conformen els pastors o el caganer, per exemple, "és igualment "important". Perquè de no ser així, "el pessebre seria incomplert". És per això, que la idea de la ninotaire ha estat crear un pessebre "col·leccionable", que anirà creixent a mesura que s'aniran dissenyant i fabricant nous personatges.

Les peces, que giren a l'entorn dels deu centímetres, estan elaborades d'una barreja de materials treballats sota el mètode clàssic de l'art cristià. Segons ha explicat la ninotaire, "aquesta tècnica és molt artesanal i les peces estan totes pintades a mà. L'edició està numerada i limitada a 50 exemplars.

Els pessebres es podran trobar al Museu de la Imatge d'Olot i al Museu de l'Art de la Pell de Vic per un preu que no supera els 200 euros.

La presentació oficial tindrà lloc aquest dissabte a les 12 del migdia al Museu de l'Art de la Pell. Aquest acte se celebrarà al mateix lloc on actualment hi ha una exposició antològica dedicada a la ninotaire i que es podrà veure fins el vuit de gener de 2012.

El besavi de la Pilarín, el pintor olotí Joaquim Vayreda, va ser un dels fundadors de la fàbrica Art Cristià d'Olot, una empresa que es dedica a fer sants, pessebres i art funerari.