Uns 22.000 alumnes gironins es queden sense classe pel temporal

La Bisbal d'Empordà segueix molt pendent del cabal del riu Daró

El temporal 'Glòria' ha obligat a tancar escoles i instituts de 29 municipis gironins, sobretot del Baix i Alt Empordà, i a 7 municipis més no hi ha hagut classe en alguns dels centres que tenen. Segons dades del Departament d'Educació uns 22.000 alumnes no han pogut anar a classe per les pluges i pels problemes de subministrament elèctric que hi ha hagut a primera hora del matí.

Un d'aquests indrets és la Bisbal d'Empordà. L'Ajuntament ha ordenat serveis mínims a les quatre escoles, que tancaran a la tarda. En el cas de l'IES La Bisbal, s'ha decidit fer classe fins a les dotze del matí pensant sobretot amb els nens que arribaven en transport escolar. A quarts d'onze del matí, però, ja no quedava cap alumne al centre perquè els pares ja els havien anat a recollir.

Pendents del riu Daró

L'alcalde del municipi, Enric Maruès, ha explicat que aquest matí respiraven "tranquils" perquè no hi havia hagut afectacions a habitatges per la crescuda del riu Daró, que travessa el poble. A les cinc del matí el riu ha estat a punt de desbordar al seu pas pel municipi però les pluges han afluixat i el cabal ha baixat. "En aquest moment estem tranquils però plou, segueix bufant el vent i estem en el segon de quatre dies de temporal", ha afirmat, tot afegint que seguiran molt pendents de com evolucionen les pluges.

De forma preventiva, també s'han tancat els camins que porten a la llera del riu i s'ha contactat amb els propietaris que tenien vehicles a prop. Protecció Civil ha demanat màxima precaució i evitar desplaçaments fora dels nuclis urbans al Baix Empordà i Gironès pel risc d'inundacions.

Posen fustes a l'entrada d'un taller per evitar inundacions

Al llarg del matí, l'únic punt crític on l'aigua ha amenaçat d'entrar ha estat a una fusteria de la Bisbal que té dos recs a banda i banda. A quarts de set del matí han decidit col·locar fustes a les entrades del taller i enganxar-les a la paret amb ciment al veure que els recs havien desbordat, deixant una acumulació d'aigua d'uns quaranta centímetres d'altura.

El seu propietari, Antoni Fernández, es queixava que recentment s'havien netejat els canyissars però que no s'havien retirat les canyes. Segons ha dit, aquest material acumulat havia fet de tap i dificultava el pas de l'aigua dels recs. Poc a poc, però, l'aigua ha anat baixant i no ha arribat a entrar evitant així danys materials. No és el primer cop que tenen conseqüències d'aiguats. El 18 de novembre de l'any passat l'aigua dels recs va entrar a les instal·lacions amb una acumulació d'uns 30 centímetres. Aquest cop, han decidit posar les fustes per intentar frenar una possible inundació. De forma preventiva, també han posat fustes al voltant de la màquina de control numèric de dins el taller.

On sí ha desbordat el riu Daró ha estat a Serra de Daró a les cinc de la matinada, inundant la carretera GI-644 i obligant a tancar el trànsit.