Vilademuls obliga Adif a suspendre les actes d'expropiació per les obres del TAV

Cornellà del Terri volia cedir el local per fer la signatura de les actes però ho ha suspès per l'absència d'un dels representants d'Adif

Amb aquest gest, l'ajuntament s'ha volgut posar al costat de la dotzena d'afectats per l'ampliació de les finques expropiades o ocupades temporalment en aquest municipi per les obres del TAV. "Creiem que no és just que es tingui aquest menyspreu cap als propietaris", ha declarat el regidor d'Agricultura i Medi Ambient de Vilafant, Jordi Ginabreda, que també és el coordinador comarcal d'Unió de Pagesos.

Aquest matí eren molt pocs els afectats que s'han presentat a l'ajuntament. Es queixen que Adif ha rebaixat a la meitat el preu que fins ara l'administració preveia pagar als propietaris per les expropiacions, un fet que consideren inadmissible i per això han decidit fer un "front comú" i seguir amb la mateixa línia d'actuació que han emprès els 66 afectats de l'Alt Empordà, en el tram que entre Borrassà i Llers, que afecta a un total de cinc municipis. Aquests ja van acordar no cedir els locals dels respectius ajuntaments per celebrar la signatura d'actes prèvies i fa una setmana es va repetir la convocatòria de forma conjunta a la seu de la subdelegació del govern espanyol a Girona.

El que es va acordar va ser firmar unes primeres actes amb el compromís d'Adif de signar-ne de complementàries als mateixos terrenys ocupats en un termini de tres mesos. D'aquesta manera, hi haurà proves documentals que demostraran que, tot i que les firmes es faran ara, els terrenys estan ocupats des del 2008, segons defensa el sindicat UP. I al mateix temps s'evita que s'hagin de portar les actes a un jurat d'expropiació, el procediment que se segueix en cas que no hi hagués un acord entre les parts implicades.

Una situació "il·legal"

Des d'UP, que assessora i dóna suport a un important nombre d'afectats, es considera que la signatura d'aquestes actes prèvies són un document per "legalitzar" una situació que de per sí és "il·legal", ja que els terrenys ja estan ocupats des de fa tres anys. Davant aquest fet, no descarten reclamar indemnitzacions a l'administració per aquest motiu.

Un dels representants de varis afectats de Vilademuls, Lluís Massanas, ha explicat que el municipi té una afectació de més de 20 hectàrees en total i a dia d'avui "moltes finques (ocupades) encara s'han de retornar", amb el perjudici que això representa per al propietari que no pot treballar aquestes terres. Massanes coincideix també que la signatura de les actes prèvies hauria estat un "document fals" perquè l'ocupació ja fa anys que dura.

Cornellà del Terri suspèn les actes per motius diferents

L'altra municipi que havia de celebrar aquest dijous la signatura de les actes prèvies era Cornellà del Terri, on hi ha un total de sis propietaris afectats. Aquest matí, l'alcalde Pere Vila ha explicat que, tot i que l'ajuntament estava disposat a cedir el local, s'ha hagut de suspendre perquè Adif ha al·legat que faltava un representant del Ministeri de Foment i per tant s'haurà d'obrir una nova convocatòria.

Reconeix que ahir dimecres va rebre pressions per no cedir el local però que va decidir tirar-ho endavant perquè considera que el fet de no deixar l'espai "no influeix" en res perquè "si no se signen aquí, se signaran a la subdelegació del govern" i a sobre suposa un inconvenient pels afectats que es veuen obligats a anar a Girona quan podrien haver-ho fet al mateix municipi. Vila també ha reconegut que no ha parlat amb cap dels afectats, que desconeix si tenen previst signar i que fins ara ha estat al marge del procés.

L'afectació dels terrenys de l'Alt Empordà i Pla de l'Estany

La nova superfície afectada i expropiada va ser inclosa posteriorment en una modificació del projecte inicial de les obres del TAV en els trams Borrassà-Figueres i Pontós-Borrassà i el tram que va de Vilademuls a Cornellà del Terri, ja que es necessitava augmentar la superfície perquè la constructora requeria de camins temporals per accedir a l'obra o de zones d'ocupació temporal per treballar.

L'ocupació de les finques, tant de les legals com d'aquestes últimes, es va fer l'any 2008, i el 2009 es van signar els acords d'indemnització de les primeres. Des de llavors, els propietaris de les finques afectades per la modificació del projecte han demanat en reiterades ocasions a Adif regularitzar la situació i poder cobrar per la superfície ampliada les mateixes indemnitzacions que per la superfície inicial.