Els cultivadors d'arbres de Nadal preveuen vendre un 15% més que l'any passat

Els avets s'exporten per primer cop a Turquia, Eslovàquia i també s'estan tancant tractes amb el Marroc

Els 34 associats de la CANAC havien arribat a vendre a majoristes, superfícies de jardineria i supermercats fins a un milió d'avets abans de la crisi però en els darrers anys les vendes han caigut a la meitat. Segons explica el president de l'associació, Albert Gallifa, els cultivadors d'arbres de Nadal han hagut de superar dues crisis. Per una banda l'arribada massiva d'arbres de Nadal de plàstic cap el 2005 i, per altra banda, la crisi econòmica. Malgrat el negre panorama, els cultivadors fa dos anys que han aconseguit fer repuntar les vendes gràcies a l'exportació.

Els arbres que es cultiven a les Guilleries, una serralada situada entre les comarques d'Osona i la Selva, arriben ja a França, Itàlia i Portugal. L'any passat, l'exportació suposava un 5% de les vendes però aquest any ha augmentat fins el 20%. A més, la llista de països exportadors també ha crescut i els arbres de Nadal catalans ja arriben a Turquia -Gallifa assegura que és un bon client perquè en demana molts-, Eslovàquia i també s'estan tancant tractes amb el Marroc. Tots els arbres que es distribueixen van degudament etiquetats per tal de fer saber que es tracta d'un avet cultivat tradicionalment a Catalunya.

Segons argumenta Gallifa, estan notant un canvi de tendència i moltes famílies tornen a apostar per l'arbre tradicional i natural. Del total de vendes, una quarta part es queden a Catalunya, un 20% s'exporta i la resta va a altres punts de l'Estat.

Aquest any, els productors també han detectat que les mides que més es venen han canviat. Segons ha indicat Gallifa, estan venent millor els arbres petits -per tenir a cases- i els més grans que superen els quatre metres d'altura. Aquest segon cas és, habitualment, destinat a guarnir carrers i són compres que fan les administracions públiques. Com a curiositat, els membres de CANAC han regalat aquest anys alguns arbres de més de deu metres d'alçada a l'Ajuntament de Barcelona que, després de molts anys, opta novament per l'avet tradicional a punts emblemàtics de la ciutat com la plaça Catalunya.

Un cultiu tradicional

Els cultivadors d'arbres de Nadal d'aquesta zona usen mètodes tradicionals per cultivar i arrencar els arbres. Abans un avet no es pugi comercialitzar, de mitjana està cinc anys sembrat en algun bosc de les Guilleries fins arribar a tenir una mida bona per vendre's. Durant el darrer mes, al municipi de Sant Hilari és habitual la imatge de tractors i remolcs plens d'arbres de Nadal travessant els carrers del poble. Aquesta mateixa setmana, són diversos els camions que arriben a Sant Hilari Sacalm per carregar arbres de Nadal. Concretament, aquest dijous a la tarda carregaven d'avets un tràiler amb destinació Estepona, a Màlaga.

Només en aquest municipi de la Selva hi ha més de vint productors que es dediquen al sector de l'arbre de Nadal. Gallifa ha explicat que entre els productors n'hi ha tant que es fan la pròpia distribució com d'altres -la majoria- que només cultiven i el client li va a casa a recollir el producte. El preu d'un avet petit és d'uns 30 euros i va augmentant segons la mida i també varia respecte de si és una espècie que mor després de ser arrancada o és una espècie que s'arrenca i es tracta per tal que, passat el Nadal, es pugui trasplantar i visqui.