Els hotels del Pirineu gironí preveuen una ocupació del 70% durant el pont de la Puríssima

Les estacions d'esquí esperen que nevi per poder obrir i només Vallter i Núria han anunciat que ho faran el cap de setmana

El calendari de setmana vinent compta amb dos dies festius, el 6 i el 8 de desembre, que fa que alguns ciutadans puguin aprofitar per fer un llarg pont de deu dies. Per aquest fet els establiments hotelers registrin ocupacions diverses depenent dels dies i de la composició de les vacances que faci cada client. Segons les previsions facilitades per la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, els dies que més entrades es preveuen als hotels de la demarcació seran el dissabte 3 i el dijous 8 de desembre.

Com és habitual en aquesta època de l'any, els establiments de muntanya són els que registren les ocupacions més altes. Les previsions situen que, de mitjana, els hotels del Ripollès i la Cerdanya tindran una ocupació entorn el 65-70%.Els hotelers confien que la baixada de les temperatures i la neu atregui més reserves d'última hora i que, en general, els nivells d'ocupació siguin similars als de l'any passat o, segons indica la portaveu de la federació, Marina Figueras, fins i tot més alts que l'any passat en la zona de Girona capital.

A la capital, s'espera que s'ocupin entre un 35-40% de les habitacions disponibles. A la zona de la Costa Brava actualment resten oberts la meitat dels hotels perquè la majoria aprofita per tancar i fer descans o reformes a l'hivern. Entre els hotels que queden oberts, destaca l'ocupació que es preveu a la Selva marítima -especialment a Lloret de Mar- on es podria ocupar tres de cada quatre habitacions.

El perfil del visitant que s'espera en aquestes dates és el de parelles o famílies dels 35 i als 50 anys i de nacionalitat espanyola, especialment visitants provinent de Barcelona i també de la mateixa demarcació de Girona. La mitjana d'estada dels visitants és d'entre una i dues nits.

Les pistes, a punt per obrir si neva

Tradicionalment les pistes d'esquí del Pirineu gironí acostumen a obrir portes el darrer cap de setmana de novembre. Aquesta era la intenció de la Molina, Masella i Vallter, però van haver de postposar l'inici de la temporada per les altes temperatures -que dificulten la producció de neu artificial- i la manca de precipitacions. Aquesta situació genera "incertesa" en els hotelers de la zona, segons reconeix la portaveu de la federació, Marina Figueras.

L'única estació que ha fixat data d'obertura ha estat Vallter que obrirà portes el 3 de desembre amb el 80% de les pistes disponibles i cota de neu de fins a 80 centímetres en alguns punts. També es posaran en marxa les pistes de la Vall de Núria -l'estació més petita del Pirineu gironí- el dia 2 de desembre. Ara, tot el complex turístic està tancat des de principi de novembre per les tasques que cada any es fan de manteniment. El complex turístic obrirà l'1 de desembre i, l'endemà, ho faran les pistes i els remuntadors.

Les altres dues pistes, la Molina i Masella, anuncien a les seves pàgines web que ho tenen tot a punt per obrir durant el pont si arriben les nevades però no concreten el dia d'obertura.