Llibertat

Títol: Llibertat
Autor: Jonathan Franzen
Editorial: Columna
Compra aquest llibre
Aquesta és una novel·la que ha aparegut al mercat com un Tsunami. El seu autor, Jonathan Franzen ha rebut el qualificatiu de "gran novel·lista americà" segons una portada apareguda a la revista Time. El seu treball ha estat qualificat com "l'obra d'un geni total" i el rotatiu britànic The Times va qualificar 'Llibertat' com "la novel·la del segle". (Pots descarregar el primer capítol a través d'aquest enllaç).

Tots aquests apel·latius van d'acord amb les ambicions del mateix autor. La manera que té de treballar -teclejant en la més absoluta obscuritat dins una habitació insonoritzada per tal de no desconcentrar-se- ens demostra que no es pren el seu rol a la lleugera. 'Llibertat' és una obra que els seus seguidors han esperat nou anys en veure publicada després de la bona acollida de la predecessora 'Les correccions'. En el rerefons de la història apareix de nou la família de l'oest nord-americà: Patty Berglund, una antiga estrella de bàsquet universitari és ara una muller i mare amb el seu marit Walter, un ecologista dedicat a preservar les aus i frenar la fecunditat humana. Tenen un fill que rebutja a la classe política lliberal i se'n va a viure amb els veïns. Ens trobem en l'època en que els Estats Units han superat el mandat de Clinton per entrar a l'era de G.W. Bush.

Mentre que l'anterior novel·la se centrava en temàtiques consistents en els moviments de la borsa, els canvis a les relacions de parella i carreres professionals, 'Llibertat' té punts de semblança pel que fa a la lliure elecció: llibertat política, el lliure mercat, llicències sexuals, omissió de responsabilitats socials o emocionals i altres situacions que poden generar asfíxia al ciutadà.

A tot això la Patty i en Walter Berglund van ser els nous pioners de l'antiga Saint Paul: els burgesos, els pares involucrats, l'avantguarda de la generació del menjar saludable. La Patty era el prototip de veïna ideal, una mare envejable i l'esposa perfecta dels somnis d'en Walter. Juntament amb ell –un advocat ecologista que usa la bicicleta com a mitjà de transport, un home de família de cap a peus–, contribuïa a construir un món millor.

Però ara, al nou mil·lenni, els Berglund han esdevingut un misteri. Per què el seu fill adolescent ha marxat a viure amb els veïns del costat, una família republicana i agressiva? Com és que en Walter ha acceptat treballar per a la indústria del carbó? Què hi pinta encara en Richard Katz –exrocker i el millor amic i rival d'en Walter de l'institut– dins del quadre? I, sobretot, què li ha passat a la Patty? Com és que l'estrella brillant de Barrier Street s'ha transformat en “una veïna molt diferent”?

Una epopeia sobre l’amor i el matrimoni contemporanis. Llibertat capta d’una manera tragicòmica les temptacions i els límits de la llibertat: l’emoció de les pulsions adolescents, els compromisos traïts a l’edat madura i el pes aclaparador de l’imperi.

Sense errors de picatge

Jonathan Franzen és conegut per ser un autor molt aficionat de les noves tecnologies per la qual cosa ha rebut l'apel·latiu d'escriptor 2.0 però això no és cap garantia per evitar segons quins errors. L'arribada de 'Llibertat' a Catalunya per part de l'editorial Columna ens garanteix una lectura gens problemàtica, al contrari del que va passar al Regne Unit amb HarperCollins. Més de 80.000 còpies es van posar a la venda amb prop de 50 errors de sintaxi i picatge que feien perdre el sentit de la majoria de les frases. Aquest fet vergonyant va empènyer al mateix Franzen a fer una aparició pública a Londres per a demanar als lectors que, si-us-plau, no obrissin el llibre fins passats uns dies que se'ls canviaria per la versió corregida.

Segons sembla l'editorial va enviar a impremta la versió no revisada que encara contenia errors en comptes del treball corregit. Les primeres versions del llibre en format electrònic (iPad, Kindle) també contenien errors, mentre que la versió nord americana de la novel·la no contenia ni una sola errada.

Franzen va aconseguir ressò internacional l'any 2001 per la seva novel·la 'Les correccions' mentre que 'Llibertat' ha rebut crítiques variades als Estats Units. Se l'ha catalogat com la "novel·la del segle" i "un retrat indeleble dels nostres temps" però alguns lectors són menys efusius en les seves lloances. Tanmateix, des d'AraGirona.cat considerem que és una novel·la que no deixa indiferent i val la pena fer-hi una bona immersió.