El silenci de les vinyes

Títol: El silenci de les vinyes
Autor: Gisela Pou
Editorial: Columna
Compra aquest llibre
L'escriptora castellarenca Gisela Pou acaba de treure a la llum la seva darrera novel·la 'El silenci de les vinyes', que està inspirada en el món del cava i tot allò que l'envolta. Es tracta d'una història que narra traïcions, venjances, amors i desamors en el si d'una de les famílies més poderoses del Penedès, els Brucart. La novel·la, que té com a protagonista Aurora Brucart del Bas, està situada als entorns de la capital del cava, Sant Sadurní d'Anoia, i s'endinsa en el món del vi espumós des dels seus inicis fins a l'actualitat. Pou ha relatat que el llibre és "100% del Penedès" malgrat que les caves protagonistes del llibre i el poble on transcorre la història "és inventat".

'El silenci de les vinyes' narra la història d'una de les famílies més importants del Penedès, els Brucart. Segons ha explicat l'autora del llibre, la història comença amb el casament del fill gran de la protagonista de la història, Aurora Brucart del Bas, i durant la preparació de la festa reben la notícia que el Xavier, un dels quatre fills d'Aurora s'ha mort en un accident de transit. "L'Aurora vol saber què hi ha darrere la mort del seu fill i inicia un viatge cap al seu interior, que la portarà a descobir-se a ella mateixa, ja que ha viscut molt temps tancada en els seus propis sentiments", ha narrat Pou.

Gisela Pou descriu la protagonista de la novel·la com una dona "intel·ligent", "ambiciosa" i "astuta" però que "viu una mica massa en el món de les aparences i li falta deixar anar la seva emotivitat". Aurora Brucart del Bas és la matriarca d'una consagrada família de viticultors i és una dona fascinada pel poder. A més, Pou ha explicat que es tracta d'una mare "controladora" que vol que els seus fills "tinguin la vida que ella creu que han de tenir perquè és una dona molt exigent".

La novel·la se situa a un poble inventat, Santa Pau, i les caves Brucart, les grans protagonistes del llibre, també són imaginàries. Tanmateix, Pou ha afirmat que el llibre és "100% del Penedès" i que la majoria d'indrets que cita la novel·la són reals com ara Sant Sadurní d'Anoia o el Centre d'Interpretació del Cava. L'autora ha expressat que ha hagut de fer una gran feina de documentació per poder "aprofundir" en el món de les vinyes, el vi i el cava.

La relació de Pou amb el sector vitivinícola ve de lluny. L'autora de la novel·la ha explicat que als anys 50 i 60 arreu de Catalunya "tothom tenia vinyes" i al seu poble, Castellar del Vallès, "malgrat ser industrial a molts terrenys hi havia vinyes plantades" on ara "hi ha boscos".

L'escriptora ha expressat que el personatge de l'Aurora podria situar-se en qualsevol altre entorn que no sigui el de les vinyes, però Pou ha afirmat que ha decidit col·locar-la en aquest marc perquè és un entorn que dona "aroma, colors i sabor". Tot i això, Pou ha destacat que la novel·la és una "història de personatges" i que el cava "és un personatge més".

Pots llegir el primer capítol a través d'aquest enllaç.