L'aroma del temps

Títol: L'aroma del temps
Autor: Núria Pradas
Editorial: Rosa del vents
Pàgines: 416
ISBN: 9788416930180
Compra aquest llibre

Natàlia Carbó Zea/Girona.- En Pablo Soto esdevé orfe a la primerenca edat d'onze anys. Des de la casa familiar a Barcelona al barri d'Horta, el sacerdot contacta amb la seva família materna per enviar-lo a viure a Grasse, la ciutat natal de la Marie, la mare del Pablo, i on segueix vivint la seva germana. Ens situem a l'any 1916. En plena Primera Guerra Mundial el Pablo emprendrà sol un perillós viatge en tren de Barcelona fins a Grasse, França, per viure amb els seus oncles i el seu cosí. A Grasse, famosa per ésser la capital del perfum, el Pablo creix en el si d'una família que l’estima i el recolza com a un fill més. Allà descobreix la seva passió pel món dels perfums. De la mà d'Ernest Beaux, gran perfumista francès, donarà els seus primers passos en una indústria d'allò més selecta. A més de conèixer a Coco Chanel i viure en primera persona la creació de l'emblemàtic Chanel Nº5, un perfum que farà història. Més tard es traslladarà a París per fer-se un lloc en el mercat i intentar crear la seva pròpia marca.

‘’ Ernest Beaux: - No ho oblidis mai, noi; per a un perfumista l’olfacte és com la vista per a la resta dels comuns mortals. ‘’

A través d'un narrador omniscient i amb una trama lineal cronològicament acompanyem a en Pablo des de l'arribada a Grasse, als seus primers passos com a perfumista, fins al conflicte amb un primer amor que el perseguirà durant gran part de la seva vida. Núria Pradas fa gala d'una prosa senzilla i elegant, com ja vam poder comprovar a Somnis a mida. La magnífica descripció dels paisatges de la Provença, els seus colors i les seves olors, aconsegueix traslladar-te al lloc. A més de despertar en el lector curiositat pels perfums i com funciona el procés per crear-los. La descripció dels seus components i el que suggereixen em sembla d'allò més evocador. En aquest sentit he de confessar que aquesta novel·la m'ha traslladat immediatament a un dels meus llibres preferits, El Perfum.
A la primera part de L'aroma del temps, abans d'entrar de ple en la vida d’en Pablo, coneixem una mica als seus pares, el Ramiro i la Marie. Els seus orígens i la seva vida en comú.

Com a bona saga familiar s'entrellacen en la història personatges de diferents famílies, dels quals coneixem diverses generacions. Són protagonistes la família Parés, propietaris d'una empresa perfumista a Barcelona, i Claudine el primer amor del protagonista. El Pablo és un noi fort i amb caràcter que se sobreposa a les circumstàncies i aconsegueix fer-se un futur en una professió que l'apassiona. Sempre amb els seus orígens presents i els seus pares a la ment, tot i tenir escassos records de la seva vida amb ells. L'ambientació transcorre entre Grasse, París i Barcelona, ​​llocs allunyats però que conformen els gens del protagonista, el seu passat i també el seu futur.

L'aroma del temps tracta fets reals. El naixement i creació del famós perfum Chanel nº5, la llegenda que l'envolta i la complicitat entre Ernest Beaux i Coco Chanel que va permetre fer-ho possible. A més d'assenyalar que el principi del segle XX va ser decisiu per a la perfumeria; va suposar un punt d'inflexió i d’innovació.
Com a curiositat al final del llibre hi ha un annex amb les fitxes dels diferents perfums que es van esmentant durant la novel·la. S’anomena el creador, l'any i les fragàncies de les seves parts. Un perfum està format per tres parts. La sortida, el primer que olorem, el cor i el fons. Dels que no existeixen, s'explica en quin perfum està inspirat.

En definitiva, L'aroma del temps és una saga familiar que introdueix al lector en el món del perfum, a través d'olors, paisatges i personatges que aconsegueixen transmetre emocions. Una història ben escrita i narrada que es converteix en una lectura deliciosa. Si encara no heu llegit a l'autora us el recomano, i si us agraden les sagues familiars més.