Heather, absolutament ella

Títol: Heather, absolutament ella
Autor: Matthew Weiner
Editorial: Empúries
Pàgines: 128
ISBN: 978-84-17016-28-9
Compra aquest llibre

Natalia Carbó Zea/Girona.- Matthew Weiner és el creador, productor i director de Mad Men. Una de les millors sèries de televisió dels últims anys, amb capítols que són autèntiques joies, la qual cosa ha fet que l'expectació per la seva primera novel·la sigui molt gran.

En Mark, la Karen i la Heather són la família Breakstone. Una parella de mitjana edat i la seva filla adolescent que viuen en un bon barri de Nova York. En Mark és un exitós gestor de fons amb una infància plena de frustracions i inseguretats. La Karen va deixar la seva professió per casar-se i des que va néixer la seva filla viu per a ella. I la Heather és una bella adolescent amb menys innocència del que creuen els seus pares.

La seva vida es creuarà amb en Bobby Klasly, procedent d'una família desestructurada, fill de mare drogoaddicta, va passar una temporada a la presó per un intent de violació. Després del seu pas per la presó comença a treballar en una obra per rehabilitar un edifici de Nova York, el bloc de pisos on viuen els Breakstone. Ràpidament en Bobby es fixa en la Heather i la seva obsessió per ella creix minut a minut. Un matí quan en Mark surt de casa veu com en Bobby mira la seva filla, i a l'instant s'adona de les seves intencions i el que pot arribar a passar. La seva prioritat principal a partir d'aquest moment serà protegir la seva filla. Però com pot fer-ho?

Heather, absolutament ella és una novel·la curta, de només cent cinquanta pàgines, dividida en cinc parts. Amb una estructura que afavoreix les reflexions i els pensaments dels personatges en cada moment, ja que no té diàlegs. Durant la narració, el pas d'un personatge a un altre està marcat amb un doble espai entre paràgrafs, i el pas de la família Breakstone a Bobby, o a la inversa, amb un asterisc. Un narrador omniscient en tercera persona ens relata la història. La primera part és la que dedica l'autor a explicar-nos la vida dels personatges abans del moment present, amb pinzellades del seu passat, i que ens ajuda més tard a situar i entendre les seves accions. Una bona introducció amb descripcions encertades, curta però suficient. Coneixerem la infància de la Karen i el Mark, com es van conèixer i com van criar a la Heather. D'altra banda també coneixem les dramàtiques circumstàncies que van portar a Bobby a ser el noi que és ara. Amb una prosa senzilla i elegant, a un ritme mantingut, la història condueix des de l'inici i durant el nus, fins a un desenllaç molt clar, per acabar sent al final un altre. Un desenllaç d'aquells que sorprèn, que el lector no espera i que passats uns dies encara segueix donant-li voltes.

El creixement dels personatges és bo i encertat, ja que les pinzellades inicials del passat ens serveixen per entendre la seva posterior evolució. Únicament són quatre els personatges i protagonistes, en Bobby, la Heather, en Mark i la Karen. Com era d'esperar en Bobby m'ha produït un gran rebuig però també pena, i he empatitzat especialment amb Mark.
Sent una novel·la curta, es pot llegir d'una tirada en una tarda, de fet ho recomano i és més impactant si així es fa, ja que l'autor aconsegueix que sentis la tensió de la narració i visquis els sentiments dispars que et provoca la història, en poc espai de temps. És un llibre que podria ser una bona obra de teatre.

En definitiva, Heather, absolutament ella és una novel·la curta, intensa i pertorbadora, amb un final impactant en la qual el conflicte de classes està molt present. Una novel·la que trasllada al lector una reflexió clara. Que seríem capaços de fer per salvaguardar als nostres éssers estimats?