La nit abans

Títol: La nit abans
Autor: Bea Cabezas
Editorial: Rosa dels Vents
Pàgines: 272
ISBN: 9788416430963
Compra aquest llibre

Natàlia Carbó Zea/Girona.- La nit abans es la quarta publicació de Bea Cabezas, llicenciada en periodisme i resident a Los Ángeles. Formada literàriament al món del teatre, el 2010 va guanyar el premi Carlemany amb La ciutat vertical (Columna). La seva nova novel·la està dedicada a la seva mare, representant a totes les dones dels anys seixanta a les que el règim franquista va assignar un paper al costat del marit i de les tasques de casa, quan elles somiaven amb un altre vida.

Ens situem en els últims anys del franquisme. Febrer de 1965. Un any on a Barcelona i al món van succeir fets que han quedat marcats a la història, com el concert dels Beatles a la Monumental i les manifestacions a Washington en contra de la guerra del Vietnam, entre d'altres. L’Anna Blasco és una noia de dinou anys que comença a treballar com a taquígrafa al Diari de Barcelona. El seu somni era estudiar, però la seva modesta família no es pot permetre que vagi a la universitat, i tampoc els sembla propi d'una dona. En Pere, estudiant de dret, és el seu nuvi formal i ja té plans de casament per a la parella. A més, està molt implicat en les mobilitzacions dels estudiants universitaris contra el Règim. A la redacció del diari l’Anna haurà d'assistir a l'Eduard, un jove periodista que acaba de graduar-se. Junts entrevistaran als Mustang, als Sírex i als Beatles, i encara que la seva relació serà tensa al principi, aviat anirà creixent un fil de complicitat entre ells, alhora que l’Anna descobrirà la seva vocació en un món, el periodisme, dominat per homes. Des de la seva posició intentarà lluitar per canviar el paper de la dona en les redaccions dels diaris.

La nit abans és una novel·la coral amb un estil àgil i fresc, que a través d'un narrador omniscient ens introdueix en la redacció d'un diari ple de fum, com era habitual fins no fa tants anys enrere, en la qual la presència i el pas de qualsevol dona aixeca la mirada de molts homes. Aquest estil àgil permet que la novel·la avanci a un bon ritme. Ha estat una lectura agradable però amb la qual he tingut la sensació de ser una història que ja he llegit altres vegades. I quan això passa la trama perd el seu encant, trobant a faltar una mica més de profunditat.

En quant als personatges cal destacar l'aparició de personatges reals que es barregen entre els protagonistes. Enrique del Castillo, director del Diari de Barcelona des de 1946 fins al 1969. María Luz Morales, col·laboradora com a crítica de teatre de 1948 fins a la seva mort el 1980. Joana Biarnés, primera dona foto periodista a Espanya. Ella i protagonista viuen una escena a la suite dels Beatles inspirada en la seva pròpia experiència. Excepte els protagonistes, Anna i Eduard, que si presenten una evolució, la resta es mostren bastants plans.

En definitiva, La nit abans és la història d'una jove taquígrafa que vol trencar les regles establertes en els últims anys del franquisme, quan es considerava que la màxima aspiració d'una dona era casar-se i convertir-se en una bona mestressa de casa, somiant en ser periodista. Una novel·la agradable i entretinguda. La seva publicació coincideix amb el 225è aniversari de la fundació del diari de Barcelona.