Mitja vida

Títol: Mitja vida
Autor: Care Santos
Editorial: Columna
Pàgines: 400
ISBN: 978-84-664-2250-5
Compra aquest llibre

Natàlia Carbó Zea/Girona.- Juliol de l'any 1950. El relat ens trasllada a un internat de monges a les afores de Barcelona. Cinc amigues de catorze anys que aviat deixaran de ser nenes en la seva última nit juntes juguen a 'Acció o Veritat' d’amagat de les monges. No és la primera vegada que passen l'estona amb el joc de les penyores, totes tenen ben après el seu ritual, però no saben que aquesta nit el joc tindrà conseqüències imprevisibles que marcaran les seves vides.
Trenta anys després les cinc tornaran a reunir-se al restaurant que està a punt de obrir una d'elles. Allà rememoraran el que va passar aquella nit i despullaran les seves vides des de llavors. El que volien que fos la seva vida i el que ha estat. Els seus anhels i les seves frustracions.

La Marta és una famosa presentadora de ràdio que escriu llibres de cuina amb un èxit considerable, i un nombrós públic femení que la segueix. Des de fora sembla una dona d'èxit, i això equival a felicitat. Però no és el cas. El seu matrimoni s'enfonsa. Aquesta era la seva felicitat somiada.
A l’Olga, la seva germana bessona, li agrada fer veure que té una vida perfecta. Fa molt de temps que va deixar de ser 'la gordi' com li deien a l'escola. Està casada amb un prestigiós metge i té cinc fills que ja fan les seves vides fora de casa. Malgrat tot això la seva vida és insulsa i sense cap emoció, i necessita tafanejar els altres per entretenir-se.

"Olga sentia atracció pels secrets aliens. Li agradava llegir cartes d'altres, tafanejar en els calaixos, en els equipatges i, sempre que tenia ocasió, escoltar converses."

La Nina és la transgressora i més moderna de les cinc. Es va quedar embarassada als setze anys seguint aquest camí. Tot i així segueix fent el que li ve de gust per gaudir, i presumeix de passar de llit en llit per aconseguir-ho. Però en ells tampoc troba l'anhelada felicitat.
La Lola és l'amiga conciliadora, bona, i el drap de llàgrimes de totes i tots. Tota la seva vida ha estat enamorada del mateix home, i quan aconsegueix casar-se amb ell, enviuda just abans de donar a llum al fill de tots dos.

"Lolita era l'amiga universal, el drap de llàgrimes, la confident, el consol generós de paraules dolces que tots buscaven quan estaven tristos o tenien problemes."

I finalment la Júlia. La clau de tot. La nena qui van abandonar aquella nit de juliol de fa trenta anys i de la qual no van tornar a saber-ne més. Bé si, a través de les notícies saben que s'ha convertit en una important advocada i diputada al Congrés. A més està sent protagonista d’actualitat per ser una de les autores de la Llei del divorci que s’aprovarà en breu.

L’Olga en el seu etern avorriment, tindrà la idea de convocar-les a totes per retrobar-se en el nou restaurant de la seva germana. La seva intenció no és altra que gallejar per mostrar la seva perfecta vida. Però aquesta nit serà molt més. Cadascuna d'elles obrirà la seva ànima i reviurà el que han estat les seves vides des d'aquella nit de jocs a l'internat. Les seves expectatives no complertes, les pors, les alegries, les desgràcies que mai  esperaven viure fins a l'acceptació de les seves actuals vides en algun cas i la persistent lluita de la recerca de la felicitat en d'altres. Un viatge des de la dictadura franquista fins a la democràcia que va significar tants canvis per a la dona. Un retrobament on parlaran sobre sentiments, sobre sexe, sobre amor, sobre amistat, sobre els seus marits, sobre el matrimoni...

‘Mitja vida’ és una novel·la coral molt àgil, repleta de diàlegs, que enganxa de principi a fi. Una història en que el tema de fons és el perdó. Cinc amigues que tenen l'oportunitat anys després de passar comptes amb el passat per poder encarar el futur amb serenitat i reconquistar la recerca plena de la felicitat.

En definitiva, una reflexió sobre la vida de cinc dones; del que han viscut, de les seves diverses formes d'afrontar-ho, i del que volen viure que es llegeix en un sospir. Una història d'allò més recomanable. Un retrat perfecte dels arquetips femenins de la transició.