La Musa

Títol: La Musa
Autor: Jessie Burton
Editorial: Amsterdam – Ara llibres
Pàgines: 425
ISBN: 978841674321
Compra aquest llibre

Natàlia Carbó Zea/Girona.- Una portada tan bonica com la de 'La musa' serveix per atraure lectors i despertar la seva curiositat. La primera obra de Jessie Burton, 'La casa de les miniatures’ va ser acollida amb èxit per la crítica, y aquesta segona ha generat força expectatives.

‘La musa’ alterna dos escenaris situats en dues línies temporals. La primera trama ens porta a Londres a l'any 1967, una ciutat que intenta recuperar la vitalitat i esborrar les petjades de la Segona Guerra Mundial. Odelle Bastine és una jove originària de Trinitat que va immigrar a Anglaterra a la recerca dels seus somnis. Després de dos anys a la ciutat segueix treballant en una sabateria, però les seves aspiracions són unes altres. Odelle dedica el seu temps lliure a escriure i li agradaria convertir-ho en professió. La seva vida es capgira quan decideix respondre a una oferta de treball per a ser mecanògrafa. Marjorie Quick la contracta i serà la seva supervisora ​​a l'Institut d'Art Skelton. Des del primer minut Odelle se sent enlluernada per la independència, la classe i el misteri que desprèn la Sra. Quick. Marjorie li atorga una confiança sense límits que la jove no entén. Quan apareix un quadre perdut durant la guerra civil espanyola que sembla pertànyer a Isaac Robles, els esdeveniments es precipiten.

En la segona trama retrocedirem trenta anys en el temps, on l'escenari principal serà un poblet proper a Màlaga l'any 1936, uns mesos abans de començar la guerra civil espanyola. Un matrimoni anglès i la seva filla Olive Schloss es traslladen a viure als afores de la ciutat. La mare d'Olive té una salut molt feble i problemes psiquiàtrics, i el seu marit un marxant d'art reconegut creu que un temps allunyada de la gran Londres i les seves festes serà beneficiós per a ella. Viuran en una zona rural i envoltada de terres, a la qual aviat s'acosten els germans Robles per oferir-se a treballar-hi. Una jove Teresa Robles es convertirà en la criada de la família i en la confident d'Olive, que poc trigarà a quedar enamorada d'Isaac Robles, professor i pintor. L'estada a Andalusia dispararà la inspiració artística d'Olive, a qui el seu pare menysté per ser dona, i per això aviat ordirà un pla que acabarà afectant a tots.

La musa està dividida en sis parts i un epíleg, alternant-se els dos fils temporals, que acabaran convergint a través d'un quadre en una única història. La trama del passat m'ha entusiasmat i em va absorbir des d'un principi. En canvi, amb la del present em va costar una miqueta més connectar, sobretot pel personatge d’Odelle en el qual l'autora triga més a aprofundir, mostrant-se distant a la primera part del llibre. Tingueu paciència amb el primer capítol, després d'ell la cosa canvia. El pes d'aquesta novel·la és de les dones, les grans protagonistes d'una història que tracta sobre el paper de la dona en la societat i la diferència d'oportunitats respecte a l'home en les mateixes situacions. De la força de dones que van haver de lluitar per sobreviure i ser independents, en èpoques que fer-ho sense un home era impensable. Si aquestes dues dones protagonistes haguessin nascut en un altre època, molt probablement haurien pogut desenvolupar les seves dots artístiques lliurament i tenir carreres d’èxit.  També mostra les dures conseqüències de la guerra i les diferents formes d'actuar de les persones davant d'aquestes situacions. Però ‘La musa’ reflexiona també d'art, d'amor, d'amistat, i de relacions fraternals i maternals marcades per males decisions.

Jessie Burton té un estil cuidat i fluid, que converteix la lectura en una delícia. Un llibre amè i absorbent que es llegeix en res, amb uns personatges ben traçats que transmeten humanitat i sentiments. Podria esmentar a molts d’altres, però em centraré en les protagonistes. Olive Schloss una jove amb molt talent que ha nascut en una època equivocada que impedirà que pugui mostrar-ho. Teresa Robles una humil criada que anhela una altra vida que la portarà a cometre greus errors. Marjorie Quick una dona madura i independent que amaga masses secrets. I finalment la innocent Odelle que sense voler ho descobrirà tot, madurant a passos de gegant.

En definitiva, 'La musa' és una novel·la que alterna dos fils temporals que s'entrellacen de forma brillant, en què s'alcen com a protagonistes dues dones que lluiten per aconseguir oportunitats per assolir els seus somnis en dues èpoques molt convulses de la nostra història passada. Us la recomano si gaudiu de les sagues familiars que alternen fils temporals.