Esperant mister Bojangles

Títol: Esperant mister Bojangles
Autor: Olivier Bourdeaut
Editorial: Salamandra
Pàgines: 141
ISBN: 978-84-16310-20-3
Compra aquest llibre

Natàlia Carbó Zea/Girona.- Aquesta és una ressenya complicada. Esperant mister Bojangles no és una novel·la a l'ús. Es tracta d'una història original tant en la forma com en la trama. I això pot portar a que la connexió amb la història no sigui senzilla.

Esperant mister Bojangles ens narra la història d'uns pares que viuen la seva vida fora dels cànons habituals, i amb ells també el seu fill. Encara que per descomptat ell no ho sap, és un nen. Un home i una dona, una parella que aprofiten cada minut per ser feliços sense importar el que opinin els altres. Ell es dirigeix ​​a la seva dona amb un nom diferent cada dia, i ella el segueix en totes les seves aventures interpretant cada dia un paper diferent perquè la rutina familiar passi de llarg a la seva llar. Es passen el temps ballant la cançó de Nina Simone que dóna nom al títol, un símbol de la vida que els agrada viure. Organitzen festes gairebé diàriament on es reuneixen personatges del més excèntrics, que tenen fascinat a un nen que creu que aquest tipus de vida és la normal. Quan els ve de gust se’n van a un castell al costat d’un llac, que van comprar al sud d'Espanya, on reben curioses visites. No obstant això, aviat descobrirem que aquest univers ple de màgia és una façana molt ben construïda. Darrera d'ella s'amaga la més crua i dolorosa realitat.
“A la còmoda de la saleta, davant d'un negatiu enorme en blanc y negre de la mama saltant a una piscina amb un vestit de nit, hi tenien un tocadiscos molt maco i antic que sempre tocava el mateix vinil de Nina Simone i la mateixa cançó: ‘Mister Bojangles.’ “

Dos narradors són els que ens expliquen les aventures d'aquesta parella. D'una banda, la veu del fill ens explica el que va viure en aquella època i els seus records sobre això, rememorant una infància marcada per les excentricitats d'uns pares amb un estil de vida fora de qualsevol convenció social. Aquest narrador és el que ocupa la major part de la novel·la. D'altra banda, s'alternen alguns capítols que conformen els records del pare en el temps en què es va enamorar de la seva dona, una història d'allò més rocambolesca i divertida.

Oliver Bordeaut, actualment resident a la costa valenciana a Altea, desenvolupa en Esperant mister Bojangles una prosa musical i plena de sentiments, des de l'humor fins a la malenconia, de la tristesa a la bogeria, plena d'imatges surrealistes. Sens dubte una primera novel·la singular.

Els personatges no són molts més que els que ja he mencionat, els pares i el fill. S'afegeixen a la festa un senador sempitern en tot moment, i una grua amb un collaret de perles com a  corretja, amb la qual la mare surt a passejar-la davant les cares de sorpresa dels vianants.

“L'operació ‘Liberty Bojangles’ va ser la guitza a la raó que el meu fill s'havia proposat de fotre. No em podia resignar a posar fi a la novel·la que era la nostra vida sense afegir-hi un punt final teatral. Havíem de oferir al nostre fill una conclusió a l'altura de la narració, que havia estat un manuscrit farcit de sorpreses, feliç, a vessar d'afecte.”

Tot acaba en un final inesperat en què els tons surrealistes i delirants xoquen contra el mur de la realitat i el seny. No és un llibre per a tots els públics. No segueix un fil conductor lineal fins gairebé al final. Els personatges són rars i el que viuen fora de l'habitual. Però quan es llegeixen les últimes línies s’entén tot. Aquesta faula no es res més que una gran historia d’amor. Us recomano que escolteu la cançó de Nina Simone per embolcallar os amb l’ambient i els sentiments de la novel·la.

En definitiva, Esperant mister Bojangles és una faula original i commovedora en el seu desenllaç. Una novel·la curta que culmina en emocions profundes i intenses que segur no deixaran indiferent al lector.