No tots són tan dolents, o potser sí

Títol: Maleantes
Autor: Patrick Radden Keefe
Editorial: Reservoir Books
Pàgines: 448
ISBN: 9788418052989
Compra aquest llibre

L'aclamat periodista d'investigació, Patrick Radden Keefe torna a la càrrega amb una nova publicació, aquest cop però, no centrada en una sola història o personatge. 'Maleantes' és un recopilatori d'articles que va escriure per The NewYorker on treballa en plantilla des de fa dècades.

El problema de molts redactors que escriuen en premsa escrita és que estan limitats per l'espai o les pàgines que l'editor els ofereix. Aquesta impossibilitat d'explicar més sobre un personatge o situació frustra en desmesura periodistes com Radden Keefe que, amb aquest llibre, s'ha tret l'espina de poder-se allargar més del que seria habitual en aquelles històries que més el van atraure.

'Maleantes' ofereix un ampli ventall d'assassins, estafadors, venedors d'armes, impostors..., cada un d'ells amb les seves peculiars característiques, alguns molt famosos i altres que mai a la vida hauries imaginat que existia (en alguns casos, a Espanya mateix).

Si bé és cert que existeixen un parell o tres de narracions que es fan feixugues i intranscendents, la resta són peculiars, trepidants, sorprenents i addictives. El més meravellós i incomprensible alhora és com l'autor ha decidit incloure la figura del cuiner i periodista Anthony Bourdain en aquesta barreja de criminals. Tanmateix, la seva és una història fascinant amb un final que es revela d'una forma que deixa els pèls de punta.

Són també destacables la història dels vins (falsos) de Thomas Jefferson, la d'un milionari del món de la borsa, una professora que tiroteja als seus companys d'institut, la vida del Chapo Guzmán o com un productor de televisió fou peça indispensable per convertir Donald Trump president dels EUA.

'Maleantes' és, de nou, un espectacular treball periodístic que enganxa de principi a final.