El cucut desorientat

Títol: El cucut de vidre
Autor: Javier Castillo
Editorial: Rosa dels Vents
Pàgines: 464
ISBN: 9788418062872
Compra aquest llibre

Javier Castillo publica "El cucut de vidre", el darrer treball i primer que es tradueix al català de la mà de Rosa dels Vents. L'autor de novel·la negra de moda a Espanya presenta la història de Cora Merlo, una jove metgessa resident de primer any que pateix un infart fulminant que l’obliga a ser sotmesa a un trasplantament de cor.

Quan encara està convalescent de l’operació rep la visita de la mare del donant i la convida a passar uns dies al seu poble per conèixer quina mena de vida portava el seu difunt fill. Aquesta és la premissa d'una novel·la que farà les delícies de lectors adolescents o persones d'edat més madura que no tinguin per costum llegir.

La prosa és senzilla, plena de diàlegs i lleugera, que permet ser consumida en dos dies, però no perquè enganxi, sinó perquè els ulls es poden saltar línies i pàgines sense por de perdre el fil. De la mateixa manera que el lector es pot empassar el llibre amb rapidesa, també li pot costar mesos pels mateixos motius que el converteixen en literatura low cost.

Castillo mostra una vegada més la seva vessant més pretensiosa i fatxenda, situant l'acció a Missouri amb personatges americans. Sembla que l'autor s'ha oblidat dels seus orígens malaguenys, fet que Netflix no va obviar i va situar "La chica de nieve" a la seva ciutat natal, conscients des de la productora nord-americana que el relat no tenia prou nivell com per fer-ne una producció internacional.

Tanmateix, i sense desanimar-se, Castillo torna a la càrrega repetint temàtica i recursos literaris que no aporten res de nou però que de ben segur tornarà a ser èxit de vendes.