Esquinç mental

Títol: El cas Alaska Sanders
Autor: Joël Dicker
Editorial: La Campana
Pàgines: 656
ISBN: 9788418226724
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- El reconegut autor de novel·la negra suís, Joël Dicker, torna a les estanteries de les llibreries amb una nova entrega on Marcus Goldman i Perry Gahalowood apareixen de protagonistes en la seqüela de "La veritat sobre el cas Harry Quebert". En aquesta ocasió a "El cas Alaska Sanders" l'autor manté el domini de la narració tant característic en els seus textos que enganxen de la primera a la última pàgina.

Amb un estil fluid, addictiu, corprenedor i, cal dir-ho, assequible per la seva senzillesa literària, et guia al llarg de més de 600 pàgines per una història sinistra, fosca i recargolada. Dicker situa l'acció a un poblet de New Hampshire on l'escriptor Goldman es retroba amb el sergent Gahalowood per a investigar un crim que va tenir lloc onze anys enrere que es va tancar donant un pas en fals en la investigació.

"El cas Alaska Sanders" genera una gran ambivalència ja que té dots narratius impressionants que aporten grans dosis de satisfacció però, alhora, Dicker també té per costum a tractar el lector com un idiota consumat. Com un mag que despista els seus espectadors perquè mirin a una banda mentre realitza el truc d'amagat, el mateix passa amb la seva literatura. El suís es passa tres quartes parts del llibre generant expectatives i desorientant al lector amb personatges irrellevants, pistes falses, conclusions errònies i situacions absurdes. No permet el joc imaginatiu que altres com ara Arthur Conan Doyle o bé Agatha Christie oferien als seus lectors.

Dicker és un maldestre que se'n riu del públic i acaba presentant un producte de "fast food" sense substància i fàcilment oblidable. La sensació és la mateixa que una hamburguesa BigMac; mentre l'estàs menjant et sents bé i t'agrada però després a l'hora de fer la digestió et trobes fatal. Són tants els girs de guió que ofereix que no s'adona que acaba provocant més d'un esquinç mental als seus lectors. Dicker deixa entreveure al final de l'obra que segurament presentarà una nova entrega més (possiblement titulada "El cas Gaby Robinson") i un altre sobre la família Goldman.

I és que no costa gens entreveure que Marcus Goldman és l'alter ego de Joël Dicker, ambdós escriptors d'èxit que no són plenament feliços al ser conscients que no escriuen res profund ni de significatiu valor.