Que Déu salvi la Reina

Títol: The Crown - La historia desde dentro
Autor: Robert Lacey
Editorial: Libros Cúpula
Pàgines: 384
ISBN: 9788448027421
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- Els amants de la sèrie The Crown (Netflix 2016 - actualitat) trobaran en aquest llibre la guia imprescindible per acompanyar el visionat de la primera temporada. Escrit per l'historiador i consultor Robert Lacey, aporta detalls que posa en context a l'espectador i aprofundeix en aquells temes o personatges que són clau en el desenvolupament de la biografia de la reina Elisabet II d'Anglaterra.

Lacey ha dividit el llibre en deu capítols, un per cada episodi de la primera temporada on desgrana el relat que l'espectador és testimoni alhora que s'hi aporten fotografies històriques, retalls de diari i declaracions dels implicats que han publicat anys més tard en entrevistes o biografies.

Si bé The Crown a Netflix ja mostra amb una gran fidelitat els principals esdeveniments de la família reial britànica, no explica els seus orígens amb el rei Eduard VII o bé les interioritats al Parlament que envoltaven a Winston Churchill. El llibre ho fa, aportant context i biografies de personatges nombrats a la sèrie però que ni tant sols apareixen en pantalla i són vitals per entendre el tarannà d'Elisabet.

Menció especial mereix el quart episodi que se situa a l'any 1952, quan una espessa boira va cobrir Londres durant quatre dies, provocant més de 4.000 morts fruit de la combustió del carbó que generava electricitat i va quedar atrapat pels carrers de la capital britànica. Lacey explica les disputes polítiques fruit d'aquella crisi, els motius que van generar totes les morts i la reacció parlamentària tres anys més tard amb la creació d'una llei que regulava la contaminació.

"The Crown - La historia desde dentro" és un llibre indispensable que Netflix hauria de regalar a tots el seus subscriptors.