L'últim abat

Autor: Martí Gironell
Editorial: Columna
Compra aquest llibre
Martí Gironell retorna a la novel·la històrica amb una aventura èpica que situa al lector en ple segle XVI al monestir de Sant Benet de Bages. La narració flueix a partir de la mort de l'últim abat, Pere Frigola, el qual va fer front a una conxorxa encapçalada pel rei de Castella (Felip II) i La Congregación de Valladolid els quals tenien per objectiu absorbir els convents catalans contraris a la corona.

El relat, ple d'apunts històrics que d'una banda et fan comprendre millor la vida monacal com també t'ajuden a introduir-te amb profunditat dins la narració, flueix entre salts temporals. Les més de 350 pàgines que consta la novel·la són un conglomerat d'esdeveniments que barreja diversos gèneres i els quals no deixen al lector indiferent. Els passatges mostren la cara més dura de la vida a Sant Benet, com també els perills que pot comportar per un monjo la passió carnal o l'amor en el seu estat més pur.

Malgrat el lector és conscient només començar la lectura que Pere Frigola mor per intervenció directe de la Congregación i el rei Felip, els capítols que conformen la novel·la estan plens de girs inesperats i situacions sorprenents. Gironell també introdueix artefactes desconeguts per a alguns, com els objectes que empraven les dones per a masturbar-se (godomassí), o els tributs que havien de fer front els camperols i que revertien cap el monestir.

Els més sibarites també gaudiran amb "L'últim abat" i és que el beure i el menjar hi tenen un paper destacat. Les vinyes de Sant Benet eren una de les fonts d'ingressos més importants pel monestir, a més de la capbrevació, i és per aquest motiu que Gironell té una especial cura en mostrar el procés d'obtenció d'aquest beuratge històric de la zona i que, en l'actualitat, s'ha convertit en la DO Pla de Bages.

Resumint, "L'últim abat" conté escenes que giren entorn revoltes, traïcions, tradicions, amor, vassallatge i complicitat. Totes elles provenen d'un fruit que de manifest que "la llavor és forta", segons apunta el mateix Frigola just abans de morir.