Un vincle íntimament rural

Títol: El vincle més fort
Autor: Kent Haruf
Editorial: Periscopi
Pàgines: 296
ISBN: 9788417339678
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- El problema de la literatura anglesa i de viure aquí és que sovint les traduccions de les obres arriben barrejades en el temps i se sol començar la casa per la teulada. Un exemple és la prosa de Kent Haruf que Edicions del Periscopi ha editat en català començant per la trilogia de Holt ('Cançó de la plana', 'Capvespre' i Benedicció') i que ara s'atreveix amb la seva òpera prima "El vincle més fort" (resta per veure quan publicaran 'Our souls at night').

En aquesta novel·la, ambientada a cavall de finals del segle XIX i principis del XX, presenta una dona de 80 anys que es recupera en un llit d'hospital i està acusada d'assassinar el seu germà. A partir d'aquí l'autor desgrana les costums del Colorado rural on els personatges es deixen la pell dia rere dia per sobreviure a través de la ramaderia i l'agricultura. Pels que tinguin familiars pagesos o hagin treballat mai en aquest sector entendran molt bé les descripcions que Haruf desgrana i se sentiran plenament identificats.

"El vincle més fort" és un extraordinari treball dotat d'uns personatges profunds i polièdrics. En alguns passatges el nivell de descripció i immersió és extrem i pot arribar a posar els pèls de punta (l'escena de la segadora de blat n'és un exemple). Aquesta lectura es diferencia de la trilogia ja que se centra en una sola història, i quina història!

Puntuació: 5 sobre 5