Saber escriure no significa saber entrentenir

Títol: Moon Tiger
Autor: Penelope Lively
Editorial: L'Altra Editorial
Pàgines: 248
ISBN: 9788412254686
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- Hi ha dos temes que s'han tractat fins la sacietat en la història de la literatura. El primer és l'amor i el segon la mort. I potser no en aquest ordre. Penelope Lively presenta a Moon Tiger una combinació d'ambdós en una història sobre la vida de Claudia Hampton, una dona que ha sobreviscut com a corresponsal de guerra i a l'ensopiment provocat pel seu marit, la seva filla, la seva cunyada i els seus nebots.

Narrat en primera persona i en tercera a estones, l'autora desgrana una miserable existència combinada amb les mateixes experiències vistes a través dels ulls dels altres personatges. Lively empra salts temporals continuats sense avisar, advertir ni preparar amb una destresa exquisida que situen el lector amb una simple frase. Per desgràcia la destresa de l'autora no és la mateixa a l'hora de crear personatges entranyables, identificables o empàtics.

Clauda és una dona intel·ligent que ha tingut una vida plena d'aventures (a nivell carnal i intel·lectual) però que no li ha servit per a ser feliç. Altiva, prepotent, provocadora, maleducada són alguns dels adjectius que es pot endur una protagonista que, al cap i a la fi, no és una quarta part d'intel·ligent del que se li pressuposa perquè li manca el més important: intel·ligència emocional.

Sense ella fa que la lectura de la seva història es torni feixuga, pesada, esgotadora i depriment. Acabar l'obra és tot un exercici de temperança i tenacitat que porta implícita la satisfacció de poder girar full, tancar la coberta i prosseguir amb la teva vida.