La Irlanda més fosca i homòfoba

Títol: Las furias invisibles del corazón
Autor: John Boyne
Editorial: Salamandra
Pàgines: 668
ISBN: 9788418107795
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- Irlanda és un país de contrastos i de gran bellesa paisatgística però John Boyne ha volgut reflexar a "Las furias invisbles del corazón" la vessant més crua al llarg de set dècades del segle passat. En aquest títol es presenta la figura de Cyril Avery, un jove adoptat que es cria en una desconcertant, hilarant i irreverent família de classe alta amb un pare banquer donat a les estafes i una mare escriptora que desitja que els seus llibres siguin un fracàs.

Amb aquesta premissa Boyne intenta contrastar situacions hilarants amb diàlegs divertidíssims digne d'una dramaturga que podria signar el mateix Michael Frayn (Pel davant i pel darrera). Cyril explica en primera persona com des dels inicis va començar a descobrir la seva sexualitat i els dubtes que li generava. No només pel fet de no encaixar amb la resta dels seus amics i companys, sinó també per la forta repressió que existia a Irlanda fins ben entrats els anys 80 on ser gai estava perseguit per la llei i les batusses contra els homosexuals eren pa de cada dia.

No hi ha dubte que aquest és un títol del gènere d'humor, però conté passatges duríssims i d'altres plens de tendresa que marcaran profundament al lector. Boyne, que va saltar a la fama per la publicació de "El niño con el pijama de rayas" -també present a la gran pantalla-, té per costum presentar al llarg dels seus deu treballs publicats a ancians o nens que acaben morint. A "Las furias invisbles del corazón" el seu final no és dolç però tampoc amarg i s'hi entreveuen a nivell autobiogràfic les penúries que Boyne va viure en la seva joventut com a homosexual nascut a Irlanda.

Deixant de banda l'estètica de la portada i el títol (ambdós força lletjos), aquesta és una novel·la que paga la pena adquirir i cruspir en pocs dies.