La primera gran crisi climàtica dels anys 30

Títol: Los cuatro vientos
Autor: Kristin Hannah
Editorial: Suma
Pàgines: 536
ISBN: 9788491295310
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- Un dels principals temes que apareixen en l'agenda política de tot el món és el que fa referència al canvi climàtic i els problemes que se'n poden derivar en els anys que vindran. Molts parlen de desastres naturals amb conseqüències inimaginables però el que pocs saben és que fenòmens relacionats amb la mà de l'home ja van tenir lloc a inicis del segle passat.

Kristin Hannah presenta a "Los cuatro vientos" la fotografia dels Estats Units de finals dels anys 20 i principis dels 30 quan el país va viure dues importants crisis; l'econòmica (amb el crac del 29) i mediambiental (amb la forta sequera dels anys 30). Es podria pensar que només en el primer cas era l'acció de l'home la causant però en realitat també va ser responsable de la segona. Els ramaders de la zona central del país que es concentraven a Nou Mèxic i Texas, van prosperar econòmicament quan van decidir invertir en conreu de secà a través de la plantació de blat.

Durant gairebé una dècada els agricultors es van omplir les butxaques amb el que la terra els donava però no eren conscients que aquell tipus de conreu tindria conseqüències nefastes per a tota aquella zona i que també afectaria Canada. El despullar la terra d'herba va eliminar la possibilitat de generar un flux d'aire fresc i humit cap a l'atmosfera i amb això, la pluja va desaparèixer. Grans tempestes de sorra i mesos interminables amb temperatures superiors als 40 graus van deixar els pagesos sense res. Molts es van veure obligats a abandonar les seves terres i buscar-se la vida a Califòrnia, on es deia que hi havien moltes possibilitats de treball.

Amb tot, els immigrants nadius nord-americans van ser víctimes de les males arts dels empresaris, que els tenien esclavitzats treballant per un sou baixíssim. La lluita entre classes, el New Deal de Roosevelt i els intents de crear-se sindicats a través de partits comunistes van enterbolir la pau social a EUA.

Hannah, situa la seva novel·la en aquest convuls moment de la història americana, amb uns personatges que desprenen tendresa, coratge, empatia i esperit de superació. És sens dubte un dels títols de l'any.