El drama més gran de Shakespeare

Títol: Hamnet
Autor: Maggie O'Farrell
Editorial: L'Altra Editorial
Pàgines: 360
ISBN: 9788412254655
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- Què sabem avui en dia de William Shakespeare? Més enllà de la seva obra i els dubtes de si realment en va ser l'autor (veure teoria Marlow) no hi ha massa més. Fill de John (feia guants i antigament fanfarronejava de ser algú important a la vila de Stratford-upon-Avon fins caure en desgràcia) i Mary, tenia set germans (una de les quals, Anne, va morir). Quan tot just era un adolescent amb 18 anys va conèixer a Anne Hathaway (Agnes al llibre) de 26 i s'hi va casar. Junts van tenir a Susanna i els bessons Judit i Hamnet, l'últim dels quals dona nom al llibre de Maggie O'Farrell que ens ocupa.

L'autora britànica ha desenvolupat un gran exercici de fantasia combinant fets reals (o coneguts) amb ficció per tal d'introduir al lector en un dels passatges més dolorosos del dramaturg; la mort del seu fill Hamnet a la tendra edat d'onze anys. Ningú sap del cert què va inspirar Shakespeare a escriure Hamlet però les dates coincideixen i O'Farrell se n'ha servit per connectar ambdós esdeveniments.

El resultat és una obra que aprofundeix en la por que tenim de perdre algú estimat i com entomem el dol en el moment que aquella persona ja no està entre nosaltres. L'acció pren com a protagonista central a Agnes mentre que Shakespeare mai és nombrat pel seu nom. Es fa referència a ell com "el tutor", "el marit" o "el fill del pelleter" i mai queda clar que la dramatúrgia és el seu fort fins als passatges finals de la història, moment en que litres de llàgrimes ja s'han vessat pel rostre del lector.

La manera en que O'Farrell et prepara i t'arrossega cap a la desaparició de Hamnet és colpidora. Les hores posteriors a la seva mort són dolorosament descriptives amb tots aquells sentiments d'angoixa i pèrdua que hom pot sentir en una situació semblant.

D'altra banda, l'autora també obre un nou debat, ja que sempre s'ha qüestionat quins motius podien haver arrossegat a un jove de 18 anys com Shakespeare a casar-se amb una dona més gran com Hathaway. En aquesta ocasió, O'Farrell li dona la volta alliberant-se dels micromasclismes plantejant com una dona de 26 anys, amb diners, decideix casar-se amb un marrec de 18 que no té un cèntim.

Hamnet és una obra dolorosa però guaridora, digne de tenir a l'estanteria de casa. Si bé és cert que al principi costa detectar els salts temporals que combina entre paràgrafs, t'hi acabes acostumant i t'adones que hi aporta ritme i dinamisme.

Imprescindible.