Recordant i reivindicant la lluita

Títol: Records de la meva inexistència
Autor: Rebecca Solnit
Editorial: Angle Editorial
Pàgines: 256
ISBN: 9788418197499
Compra aquest llibre

Rebecca Solnit és una de les precursores en la lluita feminista als Estats Units, coneguda també per ser qui va encunyar el concepte "mansplaining" i autora de diversos assajos entorn aquesta temàtica. A "Records de la meva inexistència", Angle Editorial ens trasllada als primers anys de lluita i compromís a Sant Francisco en un moment en que la violència de gènere era habitual i la societat d'aleshores excloïa la veu de les dones en la vida cultural.

Solnit va ser de les primeres en alliberar-se de les cadenes opressives d'aquella societat i en aquesta obra explora els camins que va prendre i les decisions que van empènyer-la per finalment alliberar-se. El fet que la ciutat fos punt de trobada i acollida per a la comunitat gai, també en constant lluita pels seus drets i llibertats, li va servir de model i font d'inspiració per tirar endavant amb les seves reivindicacions.

A "Records de la meva inexistència", Solnit repassa els fets que van marcar durant cinc generacions la seva família, que va passar per fam, genocidis, pobresa i, evidentment, la misogínia. La pobresa i diferenciació social és també objecte d'estudi per l'autora que remarca com contribueixen a conservar i allargar els trets conservadors del passat on les dones també eren víctimes de la pobresa espiritual de molts homes que les menystenien constantment.

Solnit ha volgut plasmar el que va suposar per ella ser una dona jove i que vivia en una atmosfera d'amenaça constant. No només això, ningú li reconeixia que era víctima de maltractament i se li deia que havia d'adaptar-se al que els homes li deien, abaixar el cap i obeir. L'escriptora analitza també com el donar veu a un grup silencia a un altre i com de necessari és escoltar a tothom per tal d'arribar a un procés de "descolonització" del feminisme.