Crims en alta mar

Títol: Océanos sin ley
Autor: Ian Urbina
Editorial: Capitán Swing
Pàgines: 648
ISBN: 9788412135480
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- El mar és un dels indrets amb més extensió dels que coneixem però, sorprenentment, poques vegades ens aturem a pensar en tot el que hi passa. Ian Urbina és l'autor d'aquest recull d'aventures que va viure per a plasmar en diversos articles al New York Times fets extraordinaris (i il·legals la pràctica majoria) que tenen lloc en aigües internacionals.

L'autor posa de relleu l'esclavisme que pateixen els treballadors asiàtics a mans de poderoses empreses estrangeres que els espremen amb jornades laborals eternes pescant peixos il·legals amb tècniques il·legals en zones il·legals. Aquesta seria sens dubte la paraules més emprada a "Océanos sin ley"; il·legal. Tot i que també n'hi tindrien cabuda d'altres com "inhumà", "violent", "despiadat", "ferotge", "cruel", "salvatge" o "sanguinari".

Urbina narra la situació dels polissons que decideixen pujar en una embarcació i són descoberts per la tripulació. A tots ells els espera una mort segura perquè gestionar la paperassa un cop a port és massa feixuc pels capitans que decideixen treure's el problema del damunt. També comenta les llibertats que es prenen moltes barques per pescar peixos prohibits en zones no permeses i que, alhora, es cobreixen les espatlles portant banderes d'altres països llunyans per tal de regir-se amb la seva normativa i no la d'on pesquen.

El periodista comenta l'ús (o desús) que es fa de les plataformes petrolíferes. Moltes d'elles acaben enfonsades al mar (amb el prejudici que això suposa pel medi ambient), d'altres desmantellades per a ser reciclades (molt poques) i com algun emprenedor visionari decideix transformar-les en hotels flotants envoltats de pirates amb ganes de segrestar turistes.

Possiblement la història més positiva és la d'una embarcació que es dedica a recollir dones embarassades i dur-les en aigües internacionals perquè facin el que al seu país no els està permès; avortar.

"Océanos sin ley" és una obra que fa obrir els ulls davant una realitat desconeguda per a la gran majora de ciutadans, aliens a tot el que succeeix a la superfície però també al fons del mar. Això sí, no és apte per a cors sensibles o gent que prefereix viure dins una bombolla de complaença envers una de les majors meravelles del nostre planeta.