Aquell temps en que EUA era una nació amb futur

Títol: Una Tierra Prometida
Autor: Barack Obama
Editorial: Debate
Pàgines: 928
ISBN: 9788499929743
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- Estats Units d'Amèrica, qui t'ha vist i qui et veu. Segurament ningú se sorprèn de la dualitat d'una nació on són capaços de votar a un dels presidents més extraordinaris de la història recent per, seguidament, donar pas a un dels més nefastos. Si és necessari que posi noms diré que el primer és Barack Obama i el segon és Donald Trump (tot i que sé no feia falta ni dir-ho).

En aquest llibre Obama posa de relleu diversos aspectes de la seva persona i qualitats com a president. D'una banda sorprèn el gran narrador que porta dins i la capacitat innata per a explicar amb extrema facilitat les etapes recents de la seva infantesa, adolescència i posterior maduresa política. A "Una tierra prometida" coneixem un Obama marcat per una mare castigada per les relacions nocives amb els homes, un pare absent i una àvia que el va modelar fins ser una de les figures més carismàtiques de la història del partit Demòcrata.

El 44è president dels EUA va rebre com a herència un país desfet fruit d'una nefasta política de George W. Bush amb milers de soldats lluitant en una guerra a Iraq amb el control del petroli com a principal objectiu emmascarat per una suposada amenaça terrorista inexistent. Alhora, el país estava a punt d'entrar en una de les recessions més importants que tindria repercussions a nivell mundial; és el conegut desgavell de les hipoteques brossa que tothom va aprofitar i especular a nivell immobiliari. No només això, EUA es trobava fora de tot acord mediambiental ja que Bush no es creia res del canvi climàtic i, per a més INRI, Al Qaeda era més forta que mai mentre les relacions amb Rússia eren més fredes que un hivern siberià.

En aquest primer volum de les memòries presidencials el lector descobreix la capacitat innata d'Obama per a negociar, cercar acords bilaterals, convèncer Vladimir Putin d'un desarmament nuclear i, alhora, fer que el seu matrimoni sobrevisqui mentre Michelle Obama se sent cada dia més alienada en una Casa Blanca que l'avorreix i la fa sentir presonera.

Es tracta d'una lectura més que recomanada per a tots aquells que tenen curiositat sobre el funcionament de les campanyes electorals nord-americanes, les negociacions polítiques i, sobretot, la figura d'un Obama fins avui desconegut que obre de bat a bat les seves intimitats més amagades.