Desvetllant fenòmens paranormals al Pirneu català

Títol: La companyia nòrdica
Autor: Albert Villaró
Editorial: Columna
Pàgines: 384
ISBN: 978-84-664-2679-4
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- L'editorial Columna ens porta una nova obra d'Albert Villaró, historiador amb unes quantes publicacions de ficció a l'esquena, en el que seria una aventura plena d'elements fantàstics i paranormals ubicats al Pirineu català en plena guerra Carlina.

L'acció comença quan el mateix Villaró rep d'una veïna de la Seu d'Urgell una documentació que tenia al garatge propietat del seu difunt marit i que té intenció de desfer-se'n. Entre mig d'andròmines i objectes antics hi ha el diari d'Ulrich von Wilamovitz, un soldat prussià que aterra a Catalunya la primavera del 1837 per lluitar contra les tropes de la Reina.

Villaró desplega aleshores un relat fantàstic on combinarà realitat amb fantasia i que sorprendrà al lector en més d'una ocasió. Si bé és cert que a estones la lectura és extremadament feixuga (gràcies al pare Cebrià, un monjo tant intel·ligent com malparlat), paga la pena aguantar i seguir amb la narració.

Els fets que succeïxen semblen inversemblants però, tanmateix, l'autor deixa la porta oberta a la seva creença. Tot plegat està a les mans del lector creure's si les aventures de Wilamovitz, Cebrià, Mina i el capità Osinalde van succeir. Per dotar de més convicció els passatges de la història, Villaró s'ha encarregat de documentar-se magníficament (com no podia ser d'altra manera en una obra seva), permetent que l'impossible esdevingui possible.

No és una lectura fàcil però un cop finalitzada deixa un agradable sabor de boca.