El dolós pas del temps es barreja amb el victimisme i la fantasia

Títol: Memòria de noia
Autor: Annie Ernaux
Editorial: Angle Editorial
Pàgines: 160
ISBN: 978-84-18197-06-2
Compra aquest llibre

Annie Ernaux torna a parlar d'ella i la seva família en la nova obra que porta per títol "Memòria de noia" i que repassa el primer acte sexual que va experimentar l'autora quan tenia 18 anys (el 1958) mentre feia de monitora d'unes colònies a S (Orne).

L'escriptora francesa ha recollit records i recopilat cartes per tal de fer memòria d'uns passatges de la seva vida que la van marcar (més aviat traumatitzar) i modelar la dona que més tard va esdevenir. Amb un estil d'escriptura enrevessat, pedant, ineficaç, intel·ligible e incomprensible, Ernaux vomita alguns dels moments que va viure on combina fantasia i realitat.

La primera vegada que va practicar sexe ho dibuixa com un dels moments més horribles de la seva vida adolescent i tot el que va venir després la va abocar a convertir-se en una jove bulímica, incompresa i castigada per unes amistats, una societat i un món que al seu entendre li anaven a la contra.

És difícil de copsar com aquesta escriptora és considerada avui en dia com una de les veus més importants de la literatura francesa i més després de signar una obra tant condescendent que més aviat sembla redactada per a sí mateixa. En definitiva és una història que deixarà avorrit i indiferent al lector mentre que Ernaux haurà aconseguit fer teràpia encadenant els seus pensaments i les seves desventures embolcallades amb una gran pàtina de victimisme.