Paraula de jueu

Títol: Paraula de Jueu
Autor: Martí Gironell
Editorial: Columna Edicions
Pàgines: 432
ISBN: 978-84-664-2693-0
Compra aquest llibre

El periodista i escriptor Martí Gironell (Besalú, 1971) torna tretze anys després de la publicació d'El Pont dels Jueus amb la continuació de la novel·la que el va llençar a la fama literària durant el Sant Jordi del 2007 amb la seva obra com una de les més venudes.

En aquesta ocasió l'acció transcorre tres generacions després de la construcció del pont de Besalú, malmès per una crescuda del riu Fluvià, i que sota l'encàrrec de les autoritats locals demanen a Geurau Subirós que el reconstrueixi amb roques (substituint l'estructura de fusta) per a fer-lo més resistent als temporals. Ens trobem en ple segle XIV, moment en que la comunitat jueva creix de forma desmesurada després de la seva expulsió de França. Aquest fet, sumat a les grans riqueses que acumulen i el seu olfacte pels negocis, genera recels entre els cristians catalans que també faran mans i mànigues per foragitar-los de les seves terres.

Gironell utilitza Paraula de Jueu com una excusa per endinsar al lector dins el món de judaisme. De la mateixa manera que "Unorthodox" ha estat l'estendard de Netflix a l'hora de posar de relleu les costums de la religió jueva, aquest llibre ho és per l'autor a l'hora de mostrar els seus coneixements sobre aquest ordre mil·lenari.

Amb tot, que ningú esperi una història amb els carrers de la Comtal Vila (o vila reial en aquest cas) de Besalú. Ni tampoc una narració al més pur estil "Pilars de la terra" amb el procés de construcció del pont com a eix central de l'acció. Tot el contrari. Besalú passa a un segon (o tercer) pla per concentrar gran part del relat a Barcelona i poblacions del voltant (Girona i Banyoles), en una lluita entre religions.

En aquest llibre el lector aprendrà poc sobre Besalú i la seva història però, per contra, es pot arribar a convertir en un expert sobre la religió jueva i els problemes que van patir davant les enveges, odis i rebuigs que van generar davant la comunitat cristiana. Sens dubte és una lectura recomanada per a tots aquells que desitgen aprofundir en aquesta època fosca del medieval europeu on es va fixar com a objectiu eliminar als jueus. Com en tantes altres ocasions al llarg de més de 2.000 anys que aquesta congregació ha patit.