Bones intencions

Títol: Bones intencions
Autor: Maria Mercè Roca
Editorial: Columna
Compra aquest llibre
Maria Mercè Roca (Portbou, 1958) s'ha dedicat sis anys a la vida parlamentària durant els quals "físicament i mentalment no podia escriure". Ara, però, un cop tancada l'etapa política l'escriptora torna al món literari amb 'Bones intencions' (Columna), una novel·la optimista plena de personatges que busquen una segona oportunitat. L'obra arrenca amb la Valèria, una farmacèutica casada, amb dos fills i amb una vida aparentment plàcida que s'ensorra arran de la infidelitat del seu home. A partir d'aquí la protagonista teixeix un món de personatges on no s'acaba de saber qui és el salvador i qui el salvat. "Vaig veure que amb la literatura podíem contribuir a que la gent fos una mica més feliç", ha dit. "Vaig estar molt temps sense escriure i vaig tenir molt clar que volia escriure: una història que tingués un altre color, un altre aire, un altre esperit, diferent a les meves obres anteriors". Així ha justificat Maria Mercè Roca el canvi que fa amb 'Bones intencions', la novel·la que la retorna al món literari després de sis anys dedicada a la vida parlamentària.

L'escriptora assentada a Girona torna amb una novel·la optimista, plena de llum i de personatges que busquen una segona oportunitat. "Vaig veure que amb la literatura podíem contribuir a fer que la gent fos una mica més feliç, vivim dies molt complicats i la gent s'ha d'agafar a una esperança, perquè la vida es pot convertir en una cosa molt difícil de pair", ha afirmat Roca.

La història arrenca amb la Valèria, una farmacèutica casada, amb dos fills i amb una vida aparentment plàcida i segura que s'ensorra arran de la infidelitat del seu home. La protagonista ha de buscar un nou camí i és aleshores quan decideix reformar la casa on va passar la infantesa, Can Valeri, per muntar-hi un negoci. A partir d'aquí, la Valèria buscarà el suport en el seu pare i la dona que el cuida, la Doris; de la seva íntima amiga, la Farnés; d'un veterinari solitari; d'una dona maltractada pel seu marit; d'un aturat de llarga durada deprimit i d'un membre d'un grup d'exalcohòlics.

"Aquesta novel·la no fa res més que retratar una sèrie de personatges que són molt senzills, els que tenen menys problemes psicològics de tots els que he creat, i als quals els passen coses molt simples", ha explicat l'autora. Al final, però, no s'acaba de saber ben bé qui ajuda a qui, qui és el salvat i qui el salvador. "Tiren endavant", ha assegurat Roca, i la novel·la "s'acaba amb molta esperança".

L'autora, que actualment treballa en un conte per a nens, per ara no es planteja escriure res sobre el seu pas per la política. "La vida al Parlament és molt absorbent, però també hi ha una cosa que a mi m'impedeix escriure: viure tant cap a enfora, envoltad de gent, mails i trucades, i amb tants de temes per portar", ha explicat l'escritpora. "La literatura és estar tot sol, avorrir-te una mica, no tenir gaire estímuls i focalitzar-ho tot només en la història", ha conclòs Maria Mercè Roca.