'Si tot va bé, König obrirà a Barcelona a principis del 2013'

Marc Parals Gerent dels restaurants König

De quina manera va començar aquest imperi avui tant conegut a Girona que és el König?

Va començar el 5 de febrer del 1973. El meu pare, que va estar treballant a Alemanya i Suïssa de cambrer va prendre el concepte d'allà a nivell d'estètica i model de local per després muntar l'establiment de Jaume I. L'estil d'aleshores era molt més alemany del que és ara que és molt més polivalent i amb un ampli ventall d'articles, però aleshores era bàsicament salsitxeria alemanya i cervesa alemanya. Inicialment va ser un restaurant molt innovador que va tenir molta repercussió i a partir d'aquí l'any següent vam fer la plaça independència i així fins l'any 2002 quan em vaig incorporar a l'empresa i plegats vam obrir la braseria que ara hi ha davant. El 2004 es va obrir les portes del local de Sant Fèlix, el 2005 l'Espai Gironès, el 2008 Vilablareix, el 2009 al Migdia i ara al juliol obrir a Figueres.

Té data?

En principi hauria de ser entre el 10 i el 15 de juliol.

Tinc entès que ara mateix s'està fent una mena de sondeig entre els treballadors del König per veure qui vol anar a treballar a Figueres. Aquesta és una operació temporal?

Els posem en principi perquè hi hagi una continuïtat amb aquest personal i ho fem en dos sentits. Un pel fet que volem anar-hi i les darreres obertures sempre hem creat una base a nivell de responsable de cuina, responsable de torn, encarregat, entre d'altres, que ja coneixen el concepte i la manera de treballar com per anar-hi. Que almenys el 50% de la gent ja vingui de dins la casa anteriorment. Perquè potser a Figueres un pèl més? Pel fet que allà, pel que hem vist, el mercat laboral és una mica complicat. Al ser una capital tant propera a la Jonquera i la costa com ara Roses i Empuriabrava, el problema que es troben els hostalers és que una persona pot viure a Figueres i fer la temporada a la costa amb unes condicions econòmiques molt més elevades que a Figueres. Aquest és el principal problema. Durant l'hivern hi ha un retorn de tota aquesta gent però a la primavera i estiu tenim veritables dificultats.

Un dels productes estrella són les patates braves, però la seva recepta no és de fa pocs anys.

No. Les patates braves tenen al voltant de 20 anys. De la mateixa manera que hi ha hagut aquesta expansió i punts de venda suposo que també hi ha hagut una important repercussió en els últims 7 anys. Però ja portem molts anys fent braves.

I la recepta no ha canviat, com tampoc la de les hamburgueses?

No, no ha canviat i les hamburgueses tampoc. Les fem a una carnisseria de Banyoles que abans era dels meus avis i ara dels meus oncles, o sigui que des del 1973 que se'n està servint la mateixa carn.

Ara mateix disposen de 7 locals oberts a Girona però ja des del primer dia s'han trobat amb cues de persones disposades a entrar. Quin és el secret? En que us fixeu a l'hora d'ubicar un nou restaurant en un punt o un altre?

Ostres, doncs no ho sé. De fet Figueres és un punt d'inflexió perquè ens hem posat en un terreny que se'ns coneix però també aprendre'm d'altres. Al ser de Girona ens coneixem la ciutat i pensem que ja està esgotada a nivell de punts de venda. És una mica intentar trobar les mancances de cada zona o inclús les pròpies nostres mancances i un exemple d'això és Vilablareix. Els nostres establiments són petits, sempre plens, amb molta rotació de gent i amb un problema important d'aparcament. El poder arribar a un ventall molt més ampli de públic com ara famílies o grups sense perdre l'essència.

Quin és el vostre target? El teniu definit?

En principi un dels grans èxits del König és l'ampli ventall d'edats i tipologia social. Sí que potser predomina la gent jove de 18 a 30 anys però per l'històric crec que és bastant gran. No treballem cap a un sol sector, al contrari, volem incrementar-lo. Tenim uns productes a la carta que anem ampliant pensant en incorporar nous tipus de client ja sigui amb més varietat d'amanides o de plats combinats per sortir de la casella de Frankfrut/haburgueseria.

Fent referència a la tipologia i l'edat sí que és cert que molts clients vostres són universitaris que la majoria estudien fora de Girona. Quan hi haurà un König a Barcelona?

Creiem que haurem de fer-ho. Ara tenim dos projectes molt importants. Un és Figueres i no ens agrada fer volar coloms. Sabem que el König té molta repercussió, sabem que hi ha molt d'interès pel König ja que contínuament rebem correus per fer franquícies. Creiem que el producte que tenim és un diamant en brut però tampoc ens volem confiar. Ara anem per Figueres, que és una aposta important ja que parlem d'un local de gairebé 1.000 metres quadrats, és la inversió més gran que hem fet fins ara. Després tenim un projecte a Girona molt important també però a nivell d'ampliació. Això és el que contemplem a curt termini. A partir d'aquí, si tot això va com ha d'anar, el plantejament seria anar a la província de Barcelona, possiblement a Vic, perquè té un tarannà molt semblant a Girona a nivell universitari amb més tendència que no pas Barcelona. Però també podríem anar a Barcelona directament. Que ho farem? Jo crec que sí. Si tot continua anant igual de bé. No tenim una política d'expansió redactada, anem fent passes que cada vegada són més ràpides però necessitem veure que Figueres funciona. Després farem el projecte d'ampliació del local de plaça Independència, que és molt important i si tot això va com ha d'anar la idea és fer Vic o anar directament a Barcelona.

Teniu un calendari establert d'actuacions?

D'aquests dos. Juliol Figueres i intentarem pel maig de 2012 tenir obert el local de plaça Independència ampliat. És una reforma i ampliació molt important, tant a nivell d'estètica com de instal·lacions. Això vol dir que si tot va com ha d'anar a principis del 2013 començaríem a treure el nas per Barcelona. Tenim molt clar quin model de local farem però les mides del mateix tenim bastant clar el motlle del que volem.

Vostès rebutgen el model de franquícia?

Si, sempre ho farem a nivell propi. Hem descartat la franquícia. Hem tingut propostes de franquícies i de gent inversora per intentar fer un pla d'expansió molt agressiu a nivell nacional però de moment no ens interessa.

El nou local de Figueres estarà ubicat just al costat del teatre municipal El Jardí. Tenen pensat aprofitar d'alguna manera les representacions que s'hi facin o volen arribar a cap acord amb el teatre?

No. En principi no. És un local amb doble accés, un al carrer nou davant de la plaça de Catalunya i l'altre per la terrassa al costat del teatre el Jardí. Serem mecenes del festival Acústica el proper setembre i és la col·laboració més important que hem fet mai fins ara. El dia de la inauguració del local comptarem també amb el director del Teatre Museu Salvador Dalí i el del Museu del Joguet perquè, evidentment tindrem clar quan hi hauran actuacions al teatre encara que només sigui per marcar-nos l'horari ja que entenem que la sortida o entrada del teatre ens pot beneficiar molt.