'Que el Pla de l'Estany sigui la única comarca que ha reduït l'atur no és cap consol'

Miquel Noguer Candidat de CiU a l'alcaldia de Banyoles

Quins canvis ha experimentat Banyoles durant aquests quatre anys de legislatura?

Mira això ho han de dir més els banyolins que jo. En la meva opinió diria que el 2007 i el 2011 no tenen res a veure. Ningú el primer any hauria estat capaç de dir que el 2011 hi hauria aquesta situació. Per tant el món ha canviat molt i Catalunya i Banyoles no han estat alienes a aquest canvi. Nosaltres potser tenim la sort que l’ocupació no ens ha afectat tant. Tenim millor situació que d’altres. No s’havia vist mai que l’Administració es veiés tant afectada. Normalment, en una situació de crisi les arques municipals no creixien, però tampoc baixaven. Actualment ens hem de gastar dos milions d’euros menys que el 2007. El que ha fet el nostre govern ha estat baixar cada un dels quatre anys un 5%, en comptes de reduir-los tots ara. El que pot passar és que el 2011 i el 2012 la gràfica vagi a la inversa. Això sí, no crec que s’arribi al nivell del 2007. Però ens hem de fixar que tot és imprevisible, ja que per exemple algú s’esperava que caiguessin tots aquests règims àrabs ara que ens començàvem a recuperar? Jo no valoraré si és bo o dolent però en tot cas ens ha encarit el preu del cru.

Quin és el balanç que fa del mandat que tancarà el proper mes de maig?

El balanç l’ha de fer la gent. Aquest el farà la població el 22 de maig que és quan la gent exerceix el seu poder. Jo faig un balanç positiu. Hem estat capaços d’escoltar la gent. Som unes persones que hem volgut escoltar molt al ciutadà i cuidar-nos d’aquell petit detall, que és aquell que millora la vida del ciutadà. Per exemple, si hi ha un clot o una vorera en mal estat en un carrer i cada dia hi passes et molesta. A vegades si arregles aquest desperfecte, pel ciutadà és més important que fer un pavelló. Jo cada dia m’emporto un bloc de notes amb les reclamacions que em fa la gent. Jo penso que aquest és un canvi molt important en aquest àmbit. És la legislatura en la que s’ha invertit més. Hem pogut fer una bona inversió tot i haver-hi aquesta gran davallada. Quan a algú preguntes com nota com es gasten dos milions menys cada any, n’hi ha que no se’n donen compte.

Com preveu els resultats de les eleccions? S’atreveix a fer un pronòstic?

No, perquè no ho pots predir i més si hi participes. A més, el vot és una cosa secreta on tothom expressa la seva voluntat. Nosaltres ens presentarem quasi amb la mateixa llista, amb moltes ganes, amb renovada il·lusió i amb l’esperit d’ajudar a la ciutat i millorar la vida del ciutadà de Banyoles. Si ens presentem amb aquestes característiques i la gent ho percep així doncs imagino que pot anar bé.

Estaria disposat a formar un govern de coalició amb alguna altra candidatura?

Sí, de fet ara hi estem governant. Aquests quatre anys han anat molt bé i vull agrair-ho. Hem pogut fer la tasca de govern sense que hi hagin hagut fissures. Vam fer el pacte i hem intentat no moure’ns d’aquest. Hem demostrat ser pactistes.

N’hi ha alguna amb la que descarta pactar?

No, és un error descartar pactar amb algú en concret. Nosaltres ja hem demostrat el nostre tarannà. Jo penso que queda malament descartar a qualsevol. Tot i això, veig que amb ICV serà molt complicat pactar-hi. Però bé, jo penso que descartar la gent des d’un bon principi és un error.

El Pla de l’Estany ha estat la única comarca de Catalunya que ha aconseguit reduir l’atur el 2010, concretament un 14’6% respecte el 2009. Quina part de mèrit té el seu govern d’aquests bons resultats?

Això no és cap consol, no és una bona notícia. Estem contents per aquesta dada, ja que dir que no seria absurd, però que de tot Catalunya la única comarca que no incrementa l’atur sigui el Pla de l’Estany no és una bona notícia. Nosaltres hem intentat crear ocupació a través de programes que la fomenten amb cooperació amb la Generalitat. Hem intentat també atreure la inversió. Una lectura que se’n pot fer és que el Pla de l’Estany és una comarca molt diversificada. Per exemple, el sector industrial està diversificat en automoció, càrnic, automatismes, bombes d’aigua, etc. A més és puntera, ja que les capdavanteres són les que exporten. L’agricultura i el sector terciari també tenen una importància molt destacable. Tot i això no estem als nivells d’ocupació del 2005 en un 7%. A més a Banyoles hi ha gent que pateix i que se’ls ha de donar aliments. El 2007 repartíem aliments per valor de set mil euros, ara per valor vuitanta mil.

Quines opcions planteja per sufragar el deute de l’Ajuntament de Banyoles?

A veure jo vull dir que hem estat capaços de fer una bona gestió econòmica. Hi ha paràmetres per valorar-ho. A veure, jo faig un escenari en el sentit següent. Nosaltres arribem el 2007, un temps on la situació econòmica era extraordinàriament bona. Això sí, la guardiola estava a zero. Sí que hi havia diners, ja que es va vendre l’escorxador, però tots  tenien noms i cognoms. No ens els podíem gastar perquè es devien tots. El primer any vam deixar un superàvit a la caixa de 560 mil euros. Aquests diners van servir per tapar els forats del 2008, quan ja estàvem en crisi. El 2007 vam cobrar un 1.400.000 euros de construcció, el 2008 no vam arribar ni als 300 mil. Si s’hagués anat guardant dos o tres-cents mil euros cada any en les èpoques bones, ara ens passaria com Olot que han tancat amb una bona ràtio de tresoreria. Però això no es fa amb tres anys, es fa amb deu. Si ens mirem el 2010 amb ingressos i despeses, el resultat és positiu. A més, s’ha de pensar que ens han arribat factures per denúncies de 400 mil euros de la legislatura anterior. El deute s’ha de cobrir. Hi ha moltes maneres de fer-ho. Una és pujar els impostos, però si governem nosaltres no ho farem per sobre de l’increment de l’IPC. Una altre opció és fer un crèdit a quatre anys, però suposaria retallar 200 mil euros cada any. La tercera opció és que la Generalitat faci programes de despesa ordinària i per tant tu facis més estalvis i ho absorbeixis. La quarta opció és que tinguis un ingrés extraordinari. Quina opció serà la dels pròxims quatre anys? La decidirà el proper govern.

Qüestionari

Un àpat: Cuina tradicional

Una beguda: Aigua
Un llibre: La mascara del rei Artur de Pilar Rahola.

Una pel·lícula: Pa negre 
Un lloc de Banyoles: Tots
Un lloc que no sigui Banyoles: Mieres
El dia més feliç de la seva vida: Els dies que puc estar amb la meva família, que són pocs.

Un hobby: El futbol

Un ídol polític: Jordi Pujol.