'A Banyoles s'han comès errors i aquests, a vegades, després es paguen'

Jordi Bosch Candidat del PSC a l'alcaldia de Banyoles

Com resumiria la seva proposta electoral?

En aquesta legislatura i amb els temps que estem, jo crec que hi ha una cosa important: el que hem de fer és optimitzar tots els recursos, intentar que hi hagi un acord entre tots els equipaments que tenim. Crec que és possible fer-ho, és molt important, perquè és evident que s’ha de comptar que en els propers anys serà tot complicat, doncs s’hauran de fer noves inversions o grans infraestructures, i per l’època que estem el que s’haurà de fer és, com he dit, optimitzar els recursos, fer un control exhaustiu de la despesa, però sempre comptant (i això crec que és important) que la crisi mai ha de ser una raó perquè la gent pugui renunciar als ideals de progrés. Amb l’excusa de la crisi no vol dir que la gent, l’Administració o nosaltres haguem de paralitzar-ho, o que fem servir la crisi com una excusa. Hem de ser realistes, evidentment, però no hem de perdre mai l’horitzó. És a dir, el fet que hi hagi la crisis no ha de ser una excusa ni una raó perquè nosaltres renunciem a aquest ideal de progrés.

S’ha de mirar sempre endavant però tenint en compte el que s’ha fet, i en el temps que entrarem, hem d’optimitzar els equipaments i els recursos tant a nivell municipal com supramunicipal de la comarca i sempre tenint al cap que la única cosa que hem de fer és avançar. També hem de tenir en compte que en aquesta època el que cal fer és donar ple suport al Consorci de Benestar Social, a les persones necessitades, com també s’ha de mirar d’aprovar la revisió del Pla General de Banyoles en quant a urbanisme, que és el que ha de dissenyar la Banyoles del futur.
 
Quina és la seva proposta dirigida als joves del municipi?

Cada vegada més, la gent es pensa que s’han de fer coses adequades pels joves. Ara ja hi ha un espai de joventut i unes intervencions que es fan encarades cap a ells. Crec que seria important buscar formules i maneres per què els joves intervinguessin o tinguessin coneixement d’altres àrees de l’Ajuntament que no són pròpiament d’ells. O sigui, que sabessin com funciona, per exemple, el tema del planejament urbanístic de la ciutat. Fer propostes per què la participació dels joves no només sigui purament en les àrees destinades a ells.
 
I això com s’aconsegueix?

Tenint les portes obertes i també amb ganes per part dels joves de voler fer d’esponja. Les eines per què això es produeixi ja les posarem nosaltres. Han de voler tenir coneixement de les altres àrees de l’Ajuntament que, pròpiament mal dit, no són destinades a ells, quan precisament el futur de Banyoles són els joves.

A mi m’agradaria que participessin en la revisió del nou pla general de la ciutat perquè, al cap i a la fi, estem construint una Banyoles per ells. Tot això al marge de les activitats pròpiament dites pels joves tinguin l’edat que tinguin.
 
En aquestes eleccions difereixen les seves propostes de les de l'anterior campanya?

El nostre objectiu és intentar buscar el benestar de la gent en el sentit més ampli de la paraula. Això què vol dir? Doncs que hem de saber escoltar i a partir d’aquí, dins de les disponibilitats que es tinguin, poder-hi donar una resposta, crec que això és el més important.
 
Com creu que ha evolucionat Banyoles en aquests darrers anys?

Considero que a Banyoles i a la comarca els fa falta un gran pacte comarcal, ho tinc força clar i això la gent ho hauria d’entendre. Nosaltres no ens podem mirar Banyoles només com a Banyoles, en tot cas ens hem de mirar el Pla de l’Estany. No per què Banyoles vulgui engolir les altres poblacions, sinó perquè convé un pacte comarcal per què ens en puguem sortir tots, és a dir, un pacte comarcal que aglutini tot un seguit d’infraestructures d’àmbit comarcal, tant a nivell cultural, esportiu o industrial. Banyoles sol no pot anar enlloc i la comarca sola tampoc, per això de cara a aquesta legislatura m’ofereixo a intentar que pugui ser possible aquest pacte comarcal en tots els àmbits, ja que en un moment de crisis hem de mirar que tots plegats siguem capaços d’unir-nos com a comarca.

A nivell turístic s’ha de vendre Banyoles i comarca com un sol paquet. Que jo sàpiga entre Banyoles i Porqueres no hi ha cap frontera i ha de ser possible acabar d’una vegada el carril bici que volta l’Estany i que és territori de Porqueres.

Fa falta i és convenient un gran pacte per què hi hagi una zona esportiva comarcal, el lloc és igual, es tracta de parlar-ne i posar-nos d’acord. Com a mínim que sigui a nivell de planejament i idees perquè sigui possible d’aquí un temps. Potser tot això requereix temps, però sospesat i asseient-nos tots a una taula hem de ser capaços de trobar més punts que ens uneixin que no pas que ens divergeixin, per arribar a sumar esforços a tota la comarca per aconseguir-ho precisament en aquesta època difícil que estem vivint. Per separat no ens en sortirem, junts potser sí.
 
La urgència d'un nou institut a Banyoles cada curs queda més palès. Farà alguna cosa per accelerar la seva construcció? Creu que és possible?

L’Ajuntament de Banyoles pot fer propostes, pot posar a disposició terrenys per què es construeixi un IES nou, però això és responsabilitat de la Generalitat.

Està previst i acordat de fa temps l’ampliació de l’IES Josep Brugulat, i també està previst un nou col·legi de primària de cares al curs vinent. La comunitat educativa de Banyoles a d’estar al costat per reclamar, exigir, demanar o fer tots els esforços que faci falta a la Generalitat en funció de les necessitats.

Aquí a Banyoles s’han comès errors i de vegades els errors després es paguen. Ara no vull anar enrere, però si féssim una valoració podríem veure que hi ha coses que s’han fet i probablement s’haurien d’haver fet d’una altra manera. El que vull que quedi clar, doncs, és que l’Ajuntament ha de fer els possibles perquè aquestes dificultats o mancances que hi puguin haver quedin suplertes, i demanar o fer tot el possible per què la Generalitat hi evoqui tots els recursos que facin falta.
  
Com valora l’experiència d’haver estat soci minoritari del govern de CIU? Creu que ha afavorit als Banyolins?

Ser el soci minoritari d’un partit que és el que va guanyar i és el que té més regidors, sempre és una dificultat en el sentit electoralista, de cares a treure’n rendiment electoral en aquestes properes eleccions.

El que puc dir és que el pacte que es va fer el 2007 de cares a la gent de Banyoles penso que ha estat bo, s’han tirat endavant tot un seguit de coses i s’han fet unes actuacions que Banyoles n’ha sortit reforçada, amb això puc dir que de cares a tot el que s’ha fet, el nostre govern n’està content.
 
En quin sentit creu que per culpa del pacte fet amb CIU a l’anterior candidatura vostès tenen una campanya difícil?

Una altra cosa és que, electoralment, a nosaltres ens és complicat perquè som el soci minoritari i a vegades no se sap destriar qui ha fet la feina o com l’ha fet.

Quan ets soci de govern minoritari costa més fer aflorar la feina que has fet, que sempre se l’emporta el gros, i de cares a les properes eleccions ho tinc més complicat jo que no pas un altre, perquè he estat soci de govern i he fet possibles una sèrie d’actuacions. Ara la meva feina és intentar fer veure que nosaltres hem tingut una feina i participació en aquesta legislatura dins el govern de la ciutat important, i que això ho pugui treure en renda electoral. Això, que dit així pot semblar senzill, a l’hora de traduir-ho a nivell electoral pot ser complicat, perquè a vegades les coses es barregen. Ja veurem si serem capaços de fer-ho.
 
Qüestionari:

Un àpat: El peix.
Una beguda: El vi negre.
Un llibre: Et diré l’últim que he llegit: El pes de la papallona, de Erri de Luca.
Una pel·lícula: Qualsevol pel·lícula de John Ford.
Una cita o trobada ideal: Esmorzar a dalt d’una muntanya.
El dia més feliç de la seva vida: N’he perdut el compte.
El primer que fa al llevar-se: Obro els ulls i me’n vaig a la dutxa.
Un hobby: Pinto, faig escultura i vaig a la muntanya, però no són pròpiament hobbies, són feines.
Un amulet: No en tinc cap.
Un ídol: No m’agraden els ídols.