'Si no obtenim majoria absoluta no podrem governar'

Jordi Munell Candidat de CiU a l'Ajuntament de Ripoll

Es presenta per segona vegada a l'alcaldia de Ripoll. Creu que amb l'experiència adquirida al llarg dels darrers quatre anys el pot ajudar a obtenir uns bons resultats el 22 de maig?

Bé, fa quatre anys el grup de Convergència i Unió vam guanyar les eleccions amb molts més vots que les altres formacions polítiques, per tan això ens fa plantejar dos coses. Una que les propostes que fèiem eren suficientment engrescadores per a la gent i a partir d'aquí nosaltres pocs canvis hem de fer. Ara bé, han passat quatre anys i algunes coses han canviat, ara no podem dir de fer un pavelló nou perquè ja s'ha fet, per exemple. La segona cosa i el que toca fer és gestionar totes les coses que s'han fet, hem de ser un Ajuntament auster i molt eficaç perquè totes aquestes noves infraestructures culturals com ara el pavelló nou, o el museu, no siguin una càrrega econòmica molt forta pels habitants de Ripoll.  

Quins són els objectius principals del seu programa electoral?

El nostre programa es basa en un concepte molt simple i a la vegada molt ampli que es recull amb el nom de 'Ripoll millor'. Això significa una millor gestió, una millor defensa dels barris, una millor defensa de l'àmbit esportiu, donarem valor a la gent de Ripoll que ha obtingut estudis superiors, defensarem un millor habitatge a Ripoll, millor oci, etc. Millor vol dir moltes coses. Nosaltres enfoquem en el que hem dit abans. Ara tenim moltes coses i ara cal gestionar-les. Per exemple el pavelló han calgut deu anys per realitzar-lo i ara s'ha de gestionar. La gent està cansada de que els hi diguin una cosa i se'n faci una altra. Si hagués de resumir el concepteir de 'Ripoll millor' ho resumiria en tres grans eixos: El primer és millor gestió; ser austers i eficaços; el segon gran eix seria millors barris; la gent s'ha de sentir bé a casa seva i l'Ajuntament es compromet a revisar un barri setmanal per millorar-los; I el tercer gran eix és futur i millor. Aquest tercer gran eix, potser més estratègic, s'enfoca més en el tema de l'habitatge de l'emancipació de joves i el tema de la feina sobretot en el petit comerç que cal potenciar més. Això ho farem escoltant l'empresari perquè no es repeteixin coses que han passat aquests quatre anys, coses que a mi com a ripollès em molesten. Per exemple m'han parat gent pel carrer que em deien que volien ampliar el seu negoci però es topaven amb el pla general que deia que la zona que volien utilitzar era una zona rústica i en realitat no ho era.

El seu programa difereix doncs del que ha dut a terme l'equip de govern dels darrers vuit anys?

El govern ha fet moltes coses però la diferència està en la manera de fer-ho. Nosaltres no tenim cap problema en posar a consulta de la ciutadania les decisions d'infraestructures. Els polítics no hem de tenir por a fer aquestes coses.

Penso que això és una manera de fer diferent d'aquests vuit anys. I després el que he dit abans, la gent està cansada de que l'enganyin i se'ls hi ha de dir que no se'ls hi diu, que la gent també agraeix la franquesa. Un altra tema que nosaltres haguéssim tractat diferent és la plaça de la Lira. Hauríem invertit aquest capital en la potenciació de llocs de treball i creixement d'empreses.

Com valora els últims vuit anys de govern d'esquerres al capdavant del consistori?

Bé, valoro que de coses n'han fet moltes, han arribat diners com mai n'havien arribat a Ripoll en forma de subvencions. El que no veig és que s'hagin gestionat bé aquestes subvencions i a vegades ha donat la sensació que aquestes subvencions s'utilitzaven pel simple fet de que venien. No s'ha tingut en compte el tema de l'habitatge o de la feina. Un exemple clar és el Centre d'Acollida Turística que ara resulta que el tenim mitja setmana tancat o que els autocars són massa petits per la gent i no hi entra tothom. I no és l'únic exemple com també he dit el de la plaça de la Lira. Penso que aquestes i altres coses s'han fet doncs 'a salto de mata', és a dir, s'han fet perquè han vingut les subvencions i no s'ha plantejat com ho haurà de pagar després l'Ajuntament. Ara mateix l'endeutament que hi ha és el més gran que ha tingut Ripoll.

Com creu que ha evolucionat Ripoll aquest darrer mandat?

Bé s'han fet infraestructures noves i això penso que és positiu, el que passa és que també hem de fer comparatives i veure què ha passat a Berga, què ha passat a Banyoles, què ha passat a Olot i comparar amb el què ha passat a Ripoll. Considero que en aquests anys de crisi hem de valorar el creixement econòmic de Ripoll i aquí trobem dos factors. El primer és el creixement de la població on Ripoll ha mantingut el nombre d'habitants mentre que els altres pobles han augmentat la xifra. Ripoll no ho ha fet perquè es va paralitzar tot l'urbanisme i el pla general  l'any 2003 just quan eren anys de creixement econòmic. En segon lloc les necessitats bàsiques de la població de Ripoll no s'han solucionat. Està molt bé tenir una biblioteca nova, un pavelló nou, etc. però aquestes no són les principals necessitats de Ripoll. No s'ha tingut en compte el dia a dia i les preocupacions dels ciutadans

Creu que ripoll necessita un canvi? En quin sentit?

Sí. Jo crec que sí pensant sobretot en l'economia real. A la gent de Ripoll si els hi preguntes el que els preocupa més és la feina i durant aquests anys no s'ha treballat per solucionar aquest problema. Malauradament tinc molts exemples de persones que em paren pel carrer i m'expliquen que no troben feina, o empreses que volen fer iniciatives i l'Ajuntament dóna llargues. Les iniciatives les hem de mimar i l'Ajuntament no les ha atès. La lira i el pavelló nou estan molt bé però la gent no farà esport si primer no té feina. El nostre govern tindrà com a prioritat la feina.

Si el seu grup no obté la majoria suficient per governar en solitari, es veu amb capacitat per pactar amb PSC o ERC?

Bé jo fa quatre anys ja vaig provar-ho. Com a força guanyadora i més votada ho vaig intentar però el pacte pel Consell Comarcal de Ripollès va tenir pes. Per com és el meu tarannà i el del meu grup amb il·lusió els vàrem proposar tant a ERC com PSC de treballar junts per Ripoll i sumar, però ja et dic, el pacte pel consell comarcal i Ripoll va pesar més.

Contempla la possibilitat d'obtenir la majoria absoluta?

És l'única opció que contemplem per poder portar a terme el nostre pla electoral. Estem convençuts que si nó obtenim majoria absoluta no podrem governar.

Creu que els resultats de les últimes eleccions autonòmiques poden influenciar en les eleccions  del 22 de maig?

Jo cerc que sí, perquè el model de gestió que es feia al govern de Catalunya és molt semblant al que s'ha fet aquests últims anys a l'Ajuntament de Ripoll. Si analitzes el model de gestió doncs veus que l'endeutament de Ripoll ha crescut i hem hagut de renegociar aquest deute. I bé, com deia abans haurem de ser austers i eficaços i deixar les grans infraestructures per tornar al dia a dia. Per tan, veig que és un fet similar amb el govern de la Generalitat i no només en aquest tema sinó també en la manera d'actuar entre el tripartit de la Generalitat i el bipartit de l'equip de govern de Ripoll.

Ara mateix al consistori hi ha tres partits: CiU, ERC i PSC. Creu que pot aparèixer una quarta força política?

Penso que tot és possible. Fa quatre anys va anar just en els casos del PP, la CUP i ICV.

Seria bo pel poble que sorgís?

Penso que seria bo que hi hagués més pluralitat al consistori. Crec que seria bo que una força amb el suficient suport dels ciutadans estigués representada a l'Ajuntament i sumés forces. Ara bé, si es tracta de PxC seria menys bo ja que es centra en un únic tema racista i no seria benvingut a Ripoll on mai hem tingut problemes d'aquest tipus.

És optimista?

Sí, sóc optimista perquè fa quatre anys ja vam guanyar les eleccions i vaig notar que la gent em va donar la seva confiança.

Preguntes ràpides

Un àpat: La pasta
Una beguda: El Vichy
Un llibre: Emprendiendo hacia el 2020.
Una pel·lícula: Casablanca
Una cita ideal: Amb companyia femenina al Cap de Creus amb tempesta a l'hivern.
El dia més feliç de la seva vida: El dia que van néixer les meves filles bessones
El primer que fa quan es lleva: Assentar-me tres segons perquè fa pocs dies em vaig desmaiar.
Un hobby: L'automobilisme
Un amulet: no en tinc però guardo una bruixa que em va regalar una persona de Ripoll fa quatre anys.
Un ídol: No sóc persona d'ídols.
Un desig: Un Ripoll millor