'Els darrers anys han venut més les polèmiques que la feina ben feta'

Pere Vila President de la Diputació de Girona

Com afronta aquest nou mandat al capdavant de la Diputació de Girona?

Nosaltres som l’equip que formem CiU conscients que la nostra prioritat és, d’una banda, canviar la percepció que te la gent de la Diputació de Girona. Això vol dir potenciar més l’àrea de comunicació ja que la inèrcia és que només sortien les coses negatives de la Diputació i no les positives, que se’n feien i moltes. Després no vull que tots els temes judicials afectin a aquest nou grup de treball. Cal que caminin per un altre costat i ser tractats per les persones adequades sense donar-li la transcendència que se li va donar en el seu moment. Nosaltres som un equip nou que no hi tenim res a veure però que intentarem fer el nostre camí.

Al voler que es visualitzi més la feina que realitza la Diputació hi hauran canvis a nivell comunicatiu? Es donarà continuïtat per exemple a les noves tecnologies i més concretament les xarxes socials?

Aquesta feina es va millorar molt en l’anterior legislatura i ara intentarem potenciar-la.

El control al que ara seran subjecte els assessors dels partits a què ha vingut donat?

He explicat molt abastament que molts assessors feien el que calia, però no estava reglamentat. Per donar una visualització que es té molta cura dels diners públics doncs entenem que els assessors han de fer un horari, amb unes tasques definides i que quedi molt clar el seu marc jurídic que ajudi a aclarir les feines. Per sort dins els grups hi ha moltes feines que es fan i crec que amb aquesta decisió donem aixopluc a aquesta situació la qual es trobava en el llindar de la desconeixença general.

Potser no saben realment el que és un assessor.

Assessora al grup provincial provincial i al diputat al qual està adscrit. Per tant, en certa manera és un assistent.

Pel que fa a l’estructura de la Diputació per primera vegada ha entrat la CUP i que ja ha anunciat que farà de policia controlant què es fa bé i què malament. Com ho entomeu?

Demostrarem que les coses es fan bé. Amb el portal de transparència ha quedat palès que soms la segona Diputació més transparent d’Espanya. Si hi han hagut problemes a la Diputació és per coses concretes i no pas genèriques. És un organisme que ajuda molts municipis i entitats. Som els primers en explicar les coses obertament i sense cap mena de complexe. Si em preguntes si temem el control de la CUP? Doncs no, al contrari, això enforteix la democràcia. A més, nosaltres ja som auto exigents per saber les coses com han de funcionar i les hem de millorar. Estic al Parlament de Catalunya on amb els tres diputats de la CUP hi tinc una relació correcte i, finalment, amb moltes temes de país ens hem entès.

Em podria dir què no li ha agradat de l’anterior legislatura a la Diputació?

No, no he criticat mai ni he dit res, però el que sempre he manifestat és que no hem estat capaços de traslladar a l’opinió pública la bona feina que fa la Diputació. Malauradament ha venut més les polèmiques. Aquesta és l’única crítica que puc fer.

Aquestes polèmiques també s’han alimentat per una manca de diàleg des de la presidència amb les persones afectades?

Això jo m’ho preguntis. Jo només em faig responsable de la meva presidència.

Però un dels problemes que fins ara existia i que estava judicialitzat sembla ser que l’ha encaminat.

No sé si s’ha arreglat. Hem intentat donar un altre visió de com creiem que pot funcionar millor la casa. Si s’ha arreglat o no es podrà veure en les properes setmanes perquè les coses tampoc s’arreglen en dos dies (riu).

El reglament de l’ús preferent del català dins la Diputació s’intentarà mantenir malgrat la sentència contrària del TSJC?

Sí, sense cap mena de problema però sóc conscient de la problemàtica que hi ha i l’anirem tractant. És un tema dels que van sortint i que ens incomoda a tots.

Hi ha alguna àrea de la Diputació que necessiti una especial atenció a l’hora de ser potenciada?

Vaig centrar-ho en el discurs d’investidura que cal centrar-nos molt en ajudar els municipis també farà falta donar un cop de mà als consells comarcals. Aquesta és una de les decisions que tinc molt en ment perquè considero que els consells comarcals poden tenir un joc molt important en el futur de la política d’administracions els propers anys.

Cal més pedagogia per fer entendre que els consells comarcals són importants?

Sí, aquesta és la nostra feina però també cal dotar-los de més instruments i diners. Ara mateix no tenim clar quina ha de ser la millora en la relació entre Diputació i els consells però sí que hi serà. Ara cal concretar-la i parlar-ho amb ells.

Hi ha data fixada per les trobades amb els consells?

Sí, en les properes setmanes ho farem.

Finalment, quin paper jugarà la Diputació en el 27S?

Sempre hem col·laborat amb la Generalitat i a partir del 27 de setembre farem una cosa o un altre però sempre en funció del que passi.