'No hi ha diàleg ni transparència entre la rectora i el Consell d'Estudiants'

Laia Vidal Coordinadora del Consell d'Estudiants de la UdG

Molts alumnes comencen ara a la UdG i no coneixen el Consell d'Estudiants. Què els hi diríeu per a què serveix?

Definiria el Consell com un flotador pels estudiants. Els representem i per tant tots els dubtes que puguin tenir respecte el centre els podem ajudar. De la mateixa manera, les decisions que es prenen a nivell de la UdG, de la Generalitat o l'Estat passen també pels estudiants i si volen conèixer algun tema més en profunditat estem allà per informar-lo.

El Consell es torna a reunir al setembre. Sabeu quins temes tractareu?

Amb tota seguretat el tema de matrícules i com encarem el curs que vinent.

Precisament les matrícules és el més comentat entre els estudiants que es dirigeixen aquests dies a la UdG a omplir els formularis. Aquests es mostren queixosos perquè desconeixen el que han de pagar i no ho saben fins una vegada finalitzat el procés.

És així, malgrat la Generalitat no va voler que fos d'aquesta manera. L'objectiu era que els estudiants anessin a matricular-se coneixedors del que havien de pagar. La setmana passada es va posar en funcionament una pàgina web on donava uns passos perquè l'estudiant, mitjançant la declaració de la renda es pogués saber quin era el seu llindar. Què ha passat amb el procediment? Per saber-ho cal sol·licitar primer a l'AGAUR i deu dies després saps en quin llindar et trobes. El que ha passat és que no s'ha pogut disposar d'aquests dies de marge i, per tant, la gent s'ha matriculat sense saber el que li tocaria pagar.

La Generalitat recomana fraccionar el pagament de matrícula en dos pagaments, però la UdG diu que millor fer-ho de cop.

I no només la UdG.

Però tot plegat és un problema perquè encara no se sap qui disposarà de beques.

És un problema molt gros, perquè si un estudiant abans de matricular-se hagués pogut saber en quin llindar es troba aleshores podria orientar-se sobre si obté una beca o no.

Sabeu fins quan caldrà esperar per obtenir la beca?

No. La beca del Ministeri l'any passat va sortir al juny i això és un problema.

Des del Consell d'Estudiants us sentiu desemparats pel tema de les matrícules?

Ens trobem en una situació de desemparament i incertesa.

El personal de la UdG no us dóna un cop de mà?

A hores d'ara encara no m'he matriculat però pel que veig, el personal que treballa a la universitat o que ajuda a l'estudiant a fer la matrícula, no sap ben bé el que ha proposat enguany la Generalitat.

Per desídia seva o perquè no han estat degudament informats?

Perquè tampoc han tingut temps per a informar-los, de la mateixa manera que tampoc hi ha hagut prou temps com per a informar l'estudiant.

Què caldria canviar de la UdG?

S'haurien de fer les coses amb més temps i no anar amb una setmana per l'altra. Planificar-ho tot i organitzar millor, ja que aleshores la difusió d'informació és més fàcil. No hi hauria el problema de sentir-se desemparat o amb incertesa.

Hi ha diàleg entre el Consell i la rectora?

No. Ho trobem a faltar. És una de les coses que caldria demanar a partir d'ara i que jo personalment, com a coordinadora, faré.

Què li demanaries a la rectora?

Transparència. Els rectors de les universitats espanyoles assisteixen a les reunions que es fan a Madrid, s'aproven coses i aquestes no les coneixem fins que ja s'apliquen, com és el cas de les matrícules d'aquest any. No vam saber quina era la proposta fins que la van portar a terme i això no hauria de ser així, tots formem part de la comunitat universitària i per tant considero que tots participem del que es formula, s'opina i es crea.

Però la rectora assegura que són mesures imposades.

Sempre s'hi pot fer alguna cosa. Tota persona té una opinió personal i es pot posicionar. Per molt que l'Estat impedeixi fer una cosa al respecte i la idea estigui molt clara seria d'una gran ajuda veure com la rectora ens dóna suport.