Figueres, el 'House of Cards' empordanès

Figueres (Alt Empordà) tindrà a partir de demà un nou equip de govern amb Agnès Lladó al capdavant com alcaldessa de la capital. Serà la primera vegada que ERC governarà en una ciutat que s'ha degradat els darrers anys des de la marxa de Sant Vila, amb una Marta Felip incapaç d'arribar a consensos i un Jordi Masquef que ha acusat la seva joventut i manca d'experiència.

Les darreres hores s'han viscut amb excitació entre els ciutadans al veure com els republicans tancaven un pacte amb el PSC, Guanyem i Canviem que aquest migdia rubricaran amb un acord "Republicà de Progrès i Transformació". Moltes veus irades s'han desfogat a les xarxes socials posant el crit al cel davant la resolució, que alguns fins i tot han arribat a titllar d'il·lícita, estafa o vergonyant.

Seria bo que els veïns de Figueres (més concretament els votants de JxCAT), fessin una lectura ràpida a la llei electoral. Allà s'adonaran que qui guanya les eleccions no és qui s'emporta l'alcaldia. Ho és qui assoleix el major nombre de suports per a la seva candidatura, afavorint una política de pactes en cas de no aconseguir-se la majoria absoluta.

En aquest cas que ens ocupa caldria preguntar-se quina mena de batlle hauria set Masquef, incapaç d'arribar a un acord amb ERC o el PSC quan ho tenia absolutament tot de cara per tal de revalidar l'alcaldia. Si hom no és capaç de tancar un simple compromís amb altres partits, com pretén governar una ciutat de gairebé 50.000 habitants amb totes les sensibilitats i complexitats que porta implícites?

El canvi de govern suposarà aire fresc dins un consistori que denotava una deixadesa evident en la gestió de la ciutat. Faltarà veure si l'enteniment entre les noves forces es veu alimentada per la seva diversitat o bé resulta un impediment que deixarà Figueres en una situació encara més ingovernable.