Més seny i menys revoltes

El municipi de Salt torna a ser notícia per un cúmul de fets delictius. Malauradament hi ha poques novetats respecte altres vegades i divendres es va exemplificar amb una revolta organitzada per joves, la majoria menors d'edat. Els manifestants, concentrats al centre de la ciutat, van posar el crit al cel per donar suport a un lladre de ciclomotors ferit en una persecució policial. La culpa que el jove caigués d'un quart pis fou, segons ells, de la policia. La nit va finalitzar amb nou contenidors cremats i tres detinguts (dos menors d'edat i un altre de 23 anys amb nombrosos antecedents).

La matinada del diumenge, entre la una i les quatre la matinada, uns desconeguts van passejar-se pels carrers de Salt i van cremar cinc vehicles i set ciclomotors. La policia investiga si existeix relació entre els fets del divendres i els de diumenge però, mentrestant, la majoria de veïns tenen el convenciment que és així.

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, va donar un cop de puny sobre la taula assegurant que els delictes 'no quedaran impunes i sense resposta'. La presència policial s'ha incrementat,de la mateixa manera que ja va passar al febrer de 2010, moment en que autòctons i immigrants van iniciar una forta discussió centrada en la gran percepció d'inseguretat ciutadana que es palpava. Per la seva banda el col·lectiu immigrant es va manifestar al sentir-se discriminats i acusats de ser els causants d'una onada de robatoris, al seu entendre, sense proves.

Tot plegat ha generat un clima de tensió que es pot palpar simplement passejant pels carrers de la ciutat. Mirades de recel, temor, inseguretat, odi i molta preocupació. Les darreres hores s'ha entrat en un espiral perillós on moltes opinions es basen, principalment, en culpar al col·lectiu immigrant. Per cada veu que els hi dóna suport, n'apareixen dues o tres en contra. La cultura catalana no és molt diferent de la que poden tenir els nostres veïns francesos però hem de fer tot el possible per evitar fets com els que van tenir lloc l'any 2005 a París. Salt porta mesos tensada i és com un volcà a punt d'entrar en erupció. 

Els ciutadans del municipi hauran de fer un esforç extra per tal d'encarar la situació amb el seny necessari per evitar enfrontaments. Tots els comentaris que portin una càrrega racista, xenòfoba o intolerant no ajudaran a millorar el clima que es viu. Mentrestant, el Jean-Marie Le Pen català (Joan Anglada) es frega les mans de cares a les properes eleccions municipals on espera assolir un gran resultat a Salt.

Per tot això no queda sinó posar més seny i fer menys revoltes, d'una banda i de l'altra.