Figueres blindarà els accessos al Museu Dalí per l'exhumació de l'artista

La Fundació instal·larà una carpa sota la cúpula per evitar fotografies exteriors

Figueres (Alt Empordà) blindarà els accessos al Museu Dalí per facilitar les tasques d'exhumació de l'artista. L'alcaldessa, Marta Felip, ha explicat que a partir de les sis s'activarà un dispositiu especial que tallarà els carrers de l'entorn de l'equipament i que hi haurà diversos efectius policials que vetllaran per evitar problemes en una jornada, que es preveu amb molta expectació.

Per Felip, la situació no és "desitjable" però afirma que des de la ciutat s'ho prenen "amb humor empordanès" i que l'actuació situarà Figueres al mapa del món perquè vindran mitjans d'arreu. Felip també preveu que el procés sigui llarg i que, tot i que la comitiva judicial entrarà al museu a les vuit, no creu que abans de mitjanit es pugui obrir la làpida.

De fet, està previst que els treballs es facin amb l'ajuda d'una grua de petites dimensions amb politges. Per la seva banda, la Fundació Gala-Salvador Dalí instal·larà una carpa sota la cúpula per evitar que es filtrin fotografies del geni. L'exhumació ha de permetre extreure-li mostres d'ADN i determinar si Pilar Abel és filla biològica de l'artista.

La fundació, que va presentar recurs juntament amb l'advocacia de l'Estat, va demanar que s'aturés el procés argumentant que veia impossible poder executar l'exhumació tenint en compte la complexitat de l'actuació i el poc temps del qual disposaven. I és que les despulles de l'artista reposen sota una llosa d'1,5 tones. A més, es tracta d'un edifici de propietat municipal que està catalogat.

El jutjat només ha atès una part del recurs interposat per la Fundació: li ha permès continuar amb la jornada de visites habitual per no entorpir la seva activitat i l'exhumació es practicarà un cop tanquin portes. Per a fer-ho, es preveu utilitzar una grua de petites dimensions amb politges. L'aparell ha de servir per retirar la llosa i poder extreure mostres de l'artista. La fundació vol evitar per tots els mitjans que es puguin prendre imatges d'aquest moment.

Per això, instal·laran un carpa que taparà la zona d'actuació i evitarà que, per exemple, els 'drons' puguin prendre imatges per sobre de la cúpula de vidre. També s'ha prohibit expressament a tots els integrats de la comitiva que en facin. La intervenció s'ha d'executar en la més estricta discreció. Els treballs, però, es preveuen llargs. De fet, Felip ha explicat que tot i que entraran a les vuit no esperen que abans de mitjanit es pugui aixecar la làpida.

Normalitat al museu

Tot i que aquest matí el museu ha funcionat amb total normalitat i centenars de visitants s'hi ha aplegat en les habituals visites, l'expectació per la jornada d'avui és màxima. "Ens ho prenem amb humor empordanès", ha dit Felip tot i reconèixer que la situació no és la "desitjada". "En poques setmanes hem vist com una cosa que semblava impossible ha passat i és quelcom que no ens hauríem imaginat mai", ha afegit.

Figueres al món

L'alcaldessa ha explicat que mitjans d'arreu del món s'han acreditat per poder viure el moment –encara que haurà des ser des de l'exterior del recinte-. Per Felip, aquesta situació situarà la ciutat al mapa i "tornarà a posicionar" la marca de Figueres. Malgrat això, posaran en marxa un dispositiu especial per evitar problemes i facilitar l'exhumació. A partir de les sis de la tarda, es tallaran els carrers a l'entorn del museu i es reforçarà la presència policial a la zona. També s'han reservat els aparcaments del davant de la Torre Galatea per atendre les peticions de mitjans de comunicació.

L'extracció d'ADN de l'artista arriba una setmana després que se li prenguessin mostres a Abel. La suposada filla del pintor va traslladar-se a l'Institut de Toxicologia de Madrid per sotmetre's a l'extracció. La dona, nascuda l'any 1956, sosté que la seva mare i el pintor van mantenir una relació clandestina quan la dona treballava a Cadaqués d'assistenta per a uns amics de la família Dalí.