Els veïns del Firal d'Olot hauran d'assumir el 9% del cost del projecte de remodelació, uns 380.000 euros aproximadament, que s'hauran de repartir entre les 150 finques afectades.
L'obra, que remodelarà el cèntric passeig d'en Blay, tindrà un cost total d'uns 4,406.000 milions d'euros (MEUR) amb la previsió que els treballs comencin a l'estiu. Aquest dilluns s'han aprovat inicialment les contribucions especials dels veïns en un ple extraordinari on l'equip de govern (PDeCAT i PSC) i ERC hi han votat a favor, Olot En Comú (OEC) s'ha abstingut i la CUP hi ha votat en contra.
El 40% del que haurà d'aportar cada veí es fixarà segons els metres lineals de façana i el 60% restant en base als metres de sostre edificable. El text aprovat, que ara se sotmetrà a informació pública durant cinquanta dies, també estableix que l'import es fraccionarà en vuit pagaments.
L'alcalde, Josep Maria Corominas, ha subratllat que el que es demana als veïns és "just" i que s'ha fet tenint en compte les mateixes condicions que en anteriors obres. Amb tot, s'ha compromès a estudiar les possibles al·legacions per fer que el repartiment sigui el més "equilibrat" possible. En el ple d'avui també s'ha aprovat inicialment el projecte del Firal.
El text aprovat inicialment contempla que els veïns aportin els diners en vuit pagaments. El primer serà el juliol d'enguany, moment en què està previst que comencin els treballs, i l'últim, l'abril del 2019. Si algun veí té problemes per complir amb els terminis, des del consistori estan oberts a parlar-ne i a oferir una major flexibilitat.
L'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, ha defensat les contribucions especials tot dient que entén que "a ningú li agrada que li demanin diners per a una obra" però que aquest esforç dels veïns permetrà "dinamitzar" el centre de la ciutat i millorar la imatge del firal i la seva funcionalitat. "El que demanem és just i són les mateixes condicions que en anteriors obres", ha afegit Corominas, que s'ha compromès a estudiar les al·legacions per fer que el repartiment sigui el més "equilibrat" possible.
Durant el ple, l'alcalde ha desglossat els terminis de les obres mantenint el que s'havia dit fins ara, és a dir, amb inici dels treballs aquest estiu i final d'obres abans de les Festes del Tura de l'any vinent. "Estem convençuts que podrem complir els terminis", ha dit el batlle, tot subratllant que no era tant un tema de poder acabar l'obra sinó de "respectar els interessos dels veïns" i reduir el mínim possible les molèsties que es derivin dels treballs a un lloc tant cèntric com el passeig d'en Blay i els seus entorns.
Les contribucions especials s'han aprovat inicialment amb els vots de l'equip de govern (PDeCAT i PSC) que ja tenen majoria sumant 12 regidors i el suport d'ERC amb 5 regidors, mentre que Olot En Comú (OEC), amb 1 regidor, s'ha abstingut, al·legant que les volia estudiar a fons. La CUP, amb tres regidors, hi ha votat en contra perquè no creuen que sigui un "projecte de ciutat" sinó de l'actual equip de govern.
Aprovació inicial del projecte
L'altre punt de la sessió extraordinària d'aquest dilluns era l'aprovació inicial del projecte del Firal. Divendres passat l'equip d'arquitectes que va guanyar el concurs - Xevi Bayona XAA Arquitectura - Bach Arquitectes/Lluís Paumé- va entregar la redacció del projecte complint amb els terminis previstos. El següent pas era donar-hi llum verd, un tràmit que ha tirat endavant amb els vots a favor de l'equip de govern (PDeCAT i PSC), i amb el suport d'ERC i també Olot en Comú. Aquest últim ha expressat que hi donava suport perquè consideren que el projecte s'ha anat "enriquint" gràcies al procés participatiu de la consulta, dissipant-se així les reticències inicials que tenien.
Per la seva banda, la CUP hi ha votat en contra. La seva portaveu, Mireia Tresserras, ha recordat que el que ells han defensat sempre era una reforma però no pas una obra de grans dimensions com la que es vol portar a terme. També ha titllat el procés participatiu que hi va haver per decidir el projecte guanyador com a una "consulta estètica" per "legitimar" l'acció de l'equip de govern.
L'alcalde, Josep Maria Corominas, ha lamentat posteriorment que el projecte no s'hagi aprovat per unanimitat i que la CUP no s'hi hagi sumat. "És trist i no ho entenem, perquè aquest projecte permetrà portar vida i ajudar a remodelar el centre de la ciutat; m'hauria agradat que el suport hagués estat unànime", ha conclòs.
El projecte 'Teixir, cosir i vestir' de Xevi Bayona XAA Arquitectura-Bach Arquitectes/Lluís Paumé va ser l'opció més votada durant la consulta que es va fer el novembre de l'any passat. En total, va obtenir 86,9 punts d'un màxim de 100 mentre que les altres dues propostes van quedar a més distància -61,07 en el cas de '101 plàtans' i 53,92 en el cas d''Un Tossol i dos triais'. L'elecció del projecte guanyador incloïa tres votacions, la del jurat tècnic, la de la consulta ciutadana i la de la mesa de contractació. Els dos primers van coincidir en l'elecció del projecte de l'equip de Bayona mentre que la mesa de contractació va donar la mateixa puntuació als tres projectes. L'opinió dels ciutadans va ser "decisiva", segons va reconèixer l'alcalde. La participació ciutadana a la consulta va ser del 13%.