La periodista Gemma Ruiz participa en una conversa sobre nissagues al MOT

Compartirà tertúlia amb les escriptores Patrícia Gabancho i Tània Juste

La periodista Gemma Ruiz participarà demà dins el festival MOT en una conversa sobre nissagues i el paper de la família i les dones en la literatura. L’acte tindrà lloc a la  Biblioteca Carles Rahola de Girona i comptarà també amb la participació de Patrícia Gabancho i Tània Juste.  Ruiz parlarà d’Argelagues, el seu debut literari ja convertit en fenomen:  la novel·la ja va per la vuitena edició i porta més de  20 setmanes a les llistes dels més venuts, amb grans elogis per part de crítica i públic.

Per què les nissagues s’han convertit en un dels elements estructuradors de la novel·la contemporània? Quin paper representa la família com a tema literari? Podem parlar d’un ritme i d’un temps marcat per les dones? Aquestes son algunes de les preguntes que vehicularan la tertúlia entre les tres escriptores, gratuïta i oberta al públic.

Sobre el Festival Mot

El MOT va néixer el 2014 fruit de l’esforç conjunt dels ajuntaments de Girona i Olot, amb una primera edició dedicada a la literatura fantàstica i comissariada per David Roas. El 2015 el festival es va fixar en la relació entre literatura i ciutats, mentre que l’any passat el protagonisme va ser per a les vides escrites. Des del 2015, la comissaria del MOT va a càrrec de la professora de la Universitat de Girona Mita Casacuberta.

La proximitat entre autors i lectors, l’excel·lència de les propostes i la selecció d’un tema diferent a cada edició són les característiques que marquen l’ADN del festival. L’objectiu principal del MOT és el de fomentar la lectura i la divulgació literària apropant escriptors de primera línia a un públic que cada cop transcendeix més les comarques gironines.

Argelagues, el fenomen literàri de Gemma Ruiz

Després de set anys de documentació i recerca sobre les seves avantpassades, la periodista de Cultura de TV3 Gemma Ruiz n'ha fet una reconstrucció novel·lada, crítica i contemporània. El resultat és un retrat de la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, vingudes de Múrcia, i Castellterçol a Sabadell, de l'interior rural al Vallès de les fàbriques.

Una història que és la de les avantpassades de Gemma Ruiz, però que molts lectors podran reconèixer com a pròpies. Per l’esforç de tantes dones per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, per la duresa del pas de la vida a pagès a la vida industrial, per la guerra, la por, la invisibilitat i la submissió als homes. El context històric il·lumina una novel·la que l'autora dedica "a totes les dones a qui el pare, el germà, l'home, l'amo, l'església o la història han tapat la boca". Argelagues és un relat èpic i emotiu sobre aquestes dones i també un homenatge que estava pendent.

A Argelagues, el lector se sorprendrà de trobar una escriptura que recupera el català més genuí, una llengua viva i múrria, en un registre ben diferent de les cròniques culturals de la seva autora. Argelagues fa parlar, en el seu propi català, aquelles dones que mai no han tingut veu.