Héctor Gómez Díaz, Premi Fundació Princesa de Girona de Recerca Científica

Fa aplicacions per a la predicció del creixement del càncer de pròstata

Héctor Gómez Díaz ha estat guardonat amb el Premi Fundació Princesa de Girona (FPdGi) d’Investigació Científica del 2017. El nom del guanyador s’ha proclamat avui en un acte celebrat al Parc Científic de Barcelona, on han assistit més d’un centenar de persones. S’ha destacat l’aportació del premiat en el desenvolupament de models matemàtics i algoritmes per a la simulació numèrica en enginyeria computacional, amb aplicacions per a la predicció del creixement del càncer de pròstata de forma personalitzada. Gómez s’ha mostrat orgullós per haver estat guardonat amb un premi “de tant prestigi, que donarà gran visibilitat” a la ciència predictiva, analítica i de simulació “que té tant camí per recórrer”.
 
El guardó, que l’any passat va recaure en la investigadora Sílvia Osuna per obrir una nova via per a la reducció de costos en la producció de fàrmacs mitjançant la química computacional, reconeix la trajectòria de joves científics amb experiències o projectes de recerca destacats en la seva disciplina, emprenedors, innovadors i amb un elevat potencial de desenvolupament futur.

Héctor Gómez Díaz (Lugo, 1980) és enginyer de camins i doctor per la Universitat de la Corunya. Ha estat professor convidat de l’Institute for Computational Engineering and Sciences de Texas (Estats Units). És professor titular de la Universitat de la Corunya i ha rebut nombrosos premis i reconeixements internacionals com la Starting Grant de l’European Research Council, el premi Juan C. Simó al millor investigador jove en mecànica computacional o el premi Agustín de Betancourt al millor investigador menor de 40 anys en qualsevol camp de l’Enginyeria. També ha estat seleccionat com a ‘Innovador menor de 35 anys’ per la MIT Technology Review.

Gómez ha dedicat gran part de la seva carrera a l’enginyeria computacional, en particular a la seva utilització en el camp de la medicina. Un exemple dels seus èxits és el projecte Music, que utilitza equacions molt complexes, amb gran quantitat de dades i simulació per ordinador a gran escala, per predir el creixement del càncer de pròstata de forma personalitzada. El projecte segueix la filosofia d’una nova tendència en medicina que es coneix com a medicina predictiva. Una innovació fonamental de Music és que desenvolupa i valida la seva metodologia usant anatomies i dades específiques de cada pacient, una idea no explorada en el camp del càncer de pròstata.