La Fundacio Kreas, amb la seu principal a Olot, fa una valoració molt positiva del certificat de professionalitat d'operari en indústria càrnia que ve oferint des de començament del 2015 per l'alt percentatge d'inserció laboral dels alumnes.
El 71% dels estudiants que van superar la formació, que és dual i dura un any, han acabat amb un contracte indefinit a l'empresa on van fer les pràctiques i un 23% ha trobat feina a una altra empresa del sector. Només el 6% dels estudiants formats estan buscant feina o han canviat de ram.
Un total de 120 alumnes de diferents punts de Catalunya, com ara Garrotxa, Lleida o comarques centrals, s'han format en els 11 cursos que han ofert amb aquest certificat de professionalitat fins a l'actualitat. "Són joves amb un perfil baix d'estudis però que tenen moltes ganes de treballar i amb una inserció laboral immediata", afirma la directora d'aquesta fundació privada sense ànim de lucre, Mònica Furtet, tot subratllant que és una formació molt específica segons les necessitats del sector.
Olot és una de les ciutats on la Fundació Kreas ofereix aquesta formació dual. Aquesta setmana ha començat a les instal·lacions de Can Monsà la quarta edició amb un total de 15 estudiants inscrits –els grups són d'un màxim de 20 persones-. La mitjana d'edat d'enguany és de 19 anys. La majoria,15, són estudiants que no havien rebut formació d'aquest ram i que cursaran el certificat de nivell 1 d'operacions auxiliars en indústria alimentària, així com mòduls concrets del certificat de nivell 2 de carnisseria i elaboració de productes carnis. Els altres 5 alumnes són de la promoció anterior que rebran, també, un mòdul de certificat de nivell 3 de control analític.
Segons la directora de la fundació, Mònica Furtet, són alumnes amb un "perfil baix, alguns no han superat l'ESO o han deixat els estudis però que tenen moltes ganes de treballar". El que s'ofereix amb aquest contracte és "una formació molt específica on no faran assignatures comunes com ara llengua per un lloc de treball concret", afegeix. A diferència d'altres anys, aquest cop han decidit repartit la teoria durant tot el curs i no concentrar-la només al començament com s'havia fet fins ara. L'avaluació final es fa tant des del professorat com de l'empresa. En el cas d'aquest curs a Olot, l'empresa que els ha contractat és Noel, la primera de la comarca pel que fa al volum de facturació i nombre de treballadors, amb la que vénen col·laborant des dels inicis.
La regidora d'Ensenyament d'Olot, Núria Fité, ha recordat també que aquests certificats són una bona oportunitat per "recuperar" aquells joves que havien deixat els estudis perquè s'animin a seguir formant-se.
El 94% han trobat feina al sector
El certificat de professionalitat en indústria càrnia és gairebé garantia de trobar feina al sector un cop finalitzada la formació dual. Així ho diuen les xifres que ha donat a conèixer la Fundació Krea. El 71% dels alumnes formats han aconseguit un contracte indefinit a l'empresa on van fer les pràctiques i un 23% ha trobat feina dins el sector. Només un 6% està buscant feina o ha canviat de ram. A nivell de Catalunya, un total de 120 alumnes han obtingut el certificat a través de la Fundació Kreas des del 2015.
En el cas de Noel, més del 50% dels alumnes que van formar-se en les tres primeres promocions del certificat han acabat a l'empresa i la resta ha trobat fàcilment feina a altres firmes del mateix sector.
La directora de la fundació ha destacat que aquests certificats tenen com a objectiu final aconseguir "professionalitazar els treballadors" i per tant tot el sector en surt beneficiat. Un sector, que segons Furtet, cada cop exigeix un perfil més tècnic. "Als alumnes els diem que intentin no ser substituïbles per màquines i buscar un valor afegit al que fan; feines molt rutinàries que abans no requerien formació ara s'estan mecanitzant i per tant l'empresa vol qualitat, talent i necessita que estiguin preparats".
A Catalunya, la indústria alimentària representa el segon sector industrial, després del químic, en termes de volum de negoci i un dels sectors capdavanters en generació d'ocupació. En el cas concret de la Garrotxa, l'alimentari és el sector més important de l'activitat industrial, concentra el 15% del total en aquest àmbit, i amb el major nombre de treballadors assalariats de la indústria, 3.309, segons dades del darrer Observatori del Cercle EURAM on es recollien les xifres del 2015.