Els vells amics

Títol: Els vells amics
Autor: Sílvia Soler
Editorial: Columna
Pàgines: 352
ISBN: 978-84-664-2198-0
Compra aquest llibre

Natàlia Carbó Zea/Girona.- Finals dels anys vuitanta. El Mateu, el Marc, la Lídia, l’Ada i el Santi cursen el seu primer any de la carrera de Belles Arts. A París s'organitza una gran exposició sobre Gauguin a el Grand Paris. Els cinc s'uneixen a la proposta d’anar-hi sense conèixer-se. Aniran junts en el cotxe del pare de Santi. Un viatge de només quatre dies en què es descobriran i construiran els llaços d'una amistat per a tota la vida. Uns llaços que aniran modelant segons el pas dels anys. Des dels anhels de la joventut i un horitzó ple de somnis per complir, fins a la realitat del possible.

Un somni en comú els uneix, ser artistes. Però aviat descobriran que no és tan fàcil mantenir-se fidel a aquesta vocació, encara que algun no deixarà de resistir-se mai a deixar-la anar. La vida segueix avançant i aquests anys de joventut van quedant enrere. La vida, les relacions amoroses, les relacions familiars i la feina s'imposaran, i amb això arribaran els moments més durs i cruels que posaran a prova la seva amistat. L’àncora del viatge a París és al que sempre acaben recorrent i el que mantindrà amb vida la seva unió.

"De vegades pensava que potser, en realitat, ja no érem amics, però que estàvem sentimentalment lligats a aquella amistat que, durant anys, ens havia sostingut. Potser ja no estàvem pendents els uns dels altres, però ens negàvem a deixar de veure’ns com un conjunt. Era com si, quan érem joves, un artista fabulós ens hagués immortalitzat en un retrat de grup i tots estiguéssim enamorats d’aquella pintura."

Un narrador omniscient en tercera persona és qui ens explica la història d'aquesta amistat, estructurada d'una manera curiosa. Dividida en tres parts. La primera i la segona, formades per capítols centrats cadascun d'ells en la relació entre dos dels cinc integrants del grup. Així anem coneixent a més de la relació de grup, l'amistat particular que uneix cada un dels components al llarg del temps, i com evoluciona. Ada i Mateu, Santi i Marc, Mateu i Lídia, etc. El llibre acaba amb una tercera part en una data concreta de la seva maduresa que marcarà al grup. La prosa de l'autora és clara i senzilla, atorgant a la història una naturalitat en la qual és molt fàcil introduir-se. El que conta és real i quotidià. Passa tots els dies i podria viure-ho qualsevol de nosaltres.

Finalment els personatges. Són el més important de 'Els vells amics' i el pilar sobre el qual gira la trama.

El Mateu és un noi sensat que renunciarà a les seves metes artístiques per fer-se càrrec de l'empresa familiar i formar una família. Una cosa que li recriminaran els seus amics durant molt temps i que el perseguirà sense adonar-se’n.

En Marc es el bohemi del grup i l'únic que es mantindrà fidel a la seva vocació costi el que costi. Aquesta decisió li comportarà una vida precària la major part del temps. A més viu amb l'ombra d'una infància marcada per un pare alcohòlic.

La Lídia és una noia de bona família amb una infància feliç i que ha crescut envoltada d'art des del bressol. Ella anteposa tenir una família al seu somni. Dissenyar estampats per a roba és suficient per a ella, no necessita més. I durant molt de temps això li funciona per ser feliç. Però un dia el mirall es trenca.

En Santi professor en un institut, és un noi sobre protegit per la seva família des del seu naixement. Viu en el mateix edifici que els seus pares i uns llaços molt forts els uneixen, encara que per a ell això sigui normal les persones que estan al seu voltant no ho veuen així, i això li portarà conseqüències.

L’Ada és l'esquerpa del grup, la que té les sortides de to i porta al límit als seus amics. El seu caràcter en part és conseqüència de la seva traumàtica infància. Enveja als que sí que han pogut dedicar la seva vida a la seva passió i acaba sent crítica d'art en un diari. Al final s'adona que hi ha altres coses com l'amor de mare que també la poden fer feliç.

En definitiva, 'Els vells amics' Sílvia Soler ens explica l'aventura que suposa la recerca al sentit de la vida i com l'amistat és un valor que cal preservar sempre. Una història d'amistat entre cinc companys de carrera que perdura en el temps malgrat les dificultats i els canvis. Una història real, propera i quotidiana. Això és el que aconsegueix atrapar el lector.