Un intent d’ocupació en un pis del passeig dels Països Catalans de Salt (Gironès) ha derivat en una protesta davant la comissaria que comparteixen els Mossos d’Esquadra i la Policia Local. Tot va començar cap a les sis de la tarda, quan els Mossos van rebre l’avís que havia saltat l’alarma d’un pis, propietat d’una entitat bancària.
En arribar al lloc, els agents es van trobar amb tres persones que pretenien ocupar l’immoble. Quan la policia els va impedir fer-ho, es va generar una concentració d’un centenar de persones al carrer per recriminar l’actuació dels agents. La situació va obligar a mobilitzar efectius de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i patrulles de Seguretat Ciutadana.
Al vespre, pels volts de les deu de la nit, unes 50 persones es van concentrar davant de la comissaria dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Salt, convençudes que l’actuació de la tarda havia estat un desnonament i no pas un impediment d’ocupació. La protesta va escalar fins al llançament d’ous i pedres contra els agents.
L’incident es va saldar sense ferits, tot i que un home va haver de ser atès per un atac d’angoixa. Arran d'això els Mossos d’Esquadra estan fent mediació amb els diferents imams de les mesquites de Salt (Gironès), ja que s'ha pogut saber l'origen de la polèmica es va iniciar divendres quan un dels desnonats va ser un imam.
El desnonament aleshores es va fer sense incidents, però ahir tres persones van tornar al pis, van esbotzar la porta i van entrar de nou. Això va activar l’alarma de seguretat, que va alertar els Mossos, els quals van acudir immediatament al domicili i van fer efectiu el desallotjament. L’actuació policial va provocar la mobilització d’un centenar de persones, que van protagonitzar protestes als carrers.
Manifestació en contra de l’actuació policial
Aquest dimarts, unes 250 persones han participat en una manifestació convocada pel Sindicat de l’Habitatge de Salt per protestar contra l’actuació policial i el desnonament de divendres. La marxa ha conclòs davant de l’Ajuntament.
Davant d’aquesta situació, els Mossos d’Esquadra estan mediant amb els responsables de les mesquites i amb els companys de l’imam desnonat per explicar el dispositiu d’aquest dilluns, que va acabar amb el llançament d’ous i pedres contra els agents.
Desplegament policial sense detinguts
La protesta inicial va començar a les sis de la tarda, aplegant prop d’un centenar de persones al carrer, moltes d’elles membres de la comunitat de l’imam. Davant l’augment de la tensió, els Mossos van sol·licitar suport a l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), així com a patrulles de Seguretat Ciutadana de Salt i Girona.
Els incidents es van resoldre sense ferits ni detinguts, tot i que una persona va haver de ser atesa pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per un atac d’angoixa.
L'Ajuntament reacciona
L'Ajuntament de Salt condemna els desnonaments "reiterats" a pisos de grans tenidors, propietat de fons voltor o d'entitats bancàries que, tot i que estan emparats pel marc legal, acaba provocant que hi hagi habitatges buits que no es poden mobilitzar per donar resposta a les "grans necessitats residencials" de la població.
En aquest cas concret, l'Ajuntament critica el desallotjament "exprés" de la família i que la propietat no hagi atès la petició per acordar un lloguer social. L'equip de govern remarca que la família estava disposada a pagar i demanava ajornar el desallotjament, però l'intent de negociar amb la propietat no va tenir èxit.
El consistori exposa que des de Serveis Socials han fet un seguiment del cas i que la família no compleix amb els criteris per accedir a la mesa d'emergència. Per això, van optar pel reallotjament temporal en un hostal, perquè poguessin buscar alguna alternativa d'habitatge.
Salt informa que aquest dimarts al matí han rebut a part de la família per explicar-los els mecanismes municipals per accedir a un habitatge de la borsa pública o a un lloguer social, així com del reglament que marca l'itinerari per optar a un dels pisos i les casuístiques concretes.
"El consistori lamenta de nou que els fons voltor i els bancs mantinguin pisos buits sense que aquests habitatges puguin convertir-se amb lloguers socials per als ciutadans i reitera la necessitat que l'Estat i la Generalitat treballin perquè tot aquest estoc d'habitatge passi a ser de gestió pública i pugui complir una funció social necessària", exposa el consistori.
Salt recorda que Serveis Socials i l'Oficina Local d'Habitatge ha aturat en el darrer any i mig 160 llançaments fent mediació amb bancs, grans tenidors o fons voltor per "guanyar temps" i buscar alternatives habitacionals en cada cas. El consistori també es compromet a continuar treballant en polítiques d'accés a l'habitatge, tot i la "limitació de recursos" dels ajuntaments.