Guanyem Girona denuncia un compliment ''ínfim'' dels acords que van pactar al pressupost

Diuen que dels quinze punts pactats només se n'han tirat cinc endavant

Gairebé un any després que Guanyem Girona votés a favor dels pressupostos, la formació municipalista n'ha valorat l'estat d'execució. El portaveu, Lluc Salellas, ha explicat que el compliment dels acords "ha estat ínfim" i ha destacat que molts projectes introduïts per Guanyem s'han "eliminat" sense consultar-los-hi.

"Marta Madrenas no ha complert amb les veïnes i veïnes de Girona i ha estat incapaç de complir els acords pactats amb Guanyem", ha assegurat Salellas. Per exemplificar-ho, el portaveu del grup municipal ha recuperat el document que JxCat i Guanyem van signar públicament amb les mesures "consensuades com a prioritàries per ambdues formacions". Sobre aquests quinze punts prioritats, des de Guanyem han assenyalat que només se n'han complert cinc.

Salellas ha detallat l'estat dels acords i els ha repassat un per un. Així, ha explicat que una mesura que ha qualificat de "senzilla i econòmica però amb grans beneficis per a les veïnes i veïns com són les pacificacions de carrers" no s'ha fet realitat. N'ha posat com a exemples la creació de dues grans zones pacificades a Sant Narcís i Sant Pau o la pacificació periòdica d'un carrer cèntric i emblemàtic (que Guanyem va proposar que fos el de Joan Maragall).

Un altre acord del qual Guanyem explica que no n'ha rebut cap resposta és la creació d'un projecte de dinamització de la zona de la frontissa de Santa Eugènia (que tenia una partida assignada de 20.000 euros). Segons Guanyem, l'alcaldessa té aquesta proposta sobre la taula des del març, però no n'han obtingut resposta.

Modificat "unilateralment"

Més enllà del compliment dels compromisos, Salellas s'ha mostrat "decebut per la manera de fer del govern Madrenas". "El pressupost que vam treballar i pactar s'ha vist modificat unilateralment; se'ns ha apartat totalment de molts projectes que volíem treballar conjuntament, com la compra de pisos, o s'han eliminat projectes per finançar-ne d'altres sense ni tan sols avisar-nos", ha lamentat.

En aquest punt, Salellas ha explicat que s'han eliminat iniciatives com la creació d'un projecte de Teatre Amateur als barris o que s'han aturat les sobres de sectorització per mirar d'acabar amb els talls de llum a Font de la Pólvora sense el vistiplau de Guanyem.

Sensació de "dejà-vu"

D'altra banda, la regidora Cristina Andreu ha explicat que la roda de premsa sobre el nou pla de govern anunciat per JxCat i ERC la setmana passada li va provocar una sensació de "dejà-vu". "Un bon grapat de les trenta propostes que van anunciar ja figuraven als nostres acords de pressupostos però en un any no s'ha mogut ni un euro per fer-ho realitat", ha criticat Andreu.

Guanyem afirma que algunes de les propostes plantejades al nou pla de govern, i que ja figuraven als comptes del 2020, són l'activació del procés per fer el pont que connecti el carrer de Carme amb Montilivi o l'activació del procés per a la remodelació del pont de l'Areny. "Ens trobem exactament al mateix punt que el dia que es van signar als acords", ha dit Andreu.

La regidora ha explicat que al nou pla de govern hi ha altres "promeses recurrents". I ha recordat que l'any passat un dels compromisos del govern amb Guanyem va ser "executar les inversions de la Devesa i les Pedreres previstes en els pressupostos de 2019", unes inversions que "tampoc s'han realitzat". "Encarem tres anys seguits on es prometen a les veïnes i veïns que tindran aquestes millores i no s'acaben complint", ha afirmat Andreu.

Des de Guanyem han explicat que tampoc s'han fet realitat compromisos com la recuperació del Xalet de Sant Narcís per a fer-hi un centre obert, que s'arreglin els problemes estructurals de goteres i humitats al Centre Jove del Güell o la creació d'un menjador social per a la gent gran a l'Esquerra del Ter.

Un altre acord no respectat, que des de la formació municipalista consideren hagués estat "idoni" treballar durant la pandèmia, és la creació d'una taula per repensar el Temps de Flors. Guanyem tabé critica que tampoc s'han tirat endavant iniciatives com l'estudi per a la gratuïtat de l'autobús per a les persones de més de 70 anys, els 45.000 euros que sumaven projectes per a la dinamització de comunitats educatives i per a l'Educació 360 o la introducció d'un pla per combatre les violències masclistes a les escoles.

"La gestió de la ciutat per part d'aquest govern és decebedora i ho demostra que no siguin capaços de fer realitat aquells projectes que acorden amb d'altres formacions polítiques", ha sentenciat Salellas. Per acabar, el cap de l'oposició ha atribuït els compromisos incomplerts amb Guanyem i la ciutadania a "la manca d'atenció amb el dia a dia de la ciutat i a un lideratge sense rumb per part de l'alcaldessa".